Transformers Legacy Cosmos

Den senaste upplagan av Transformers kallas Legacy, och istället för någon egentlig handling är temat alla tidigare Transformers-serier, från 1984 och framåt. I USA släpptes en Walmart-exklusiv underserie, Velocitron, där man specifikt siktar på racing-fokuserade figurer … och så Cosmos. Den här snubben är svår att placera in i något annat tema då han traditionellt förvandlar sig till ett flygande tefat. Men här har han fått en flagga och fungerar som levande startsignal. Nämen dåså.

Jag tar dock vilken korkad ursäkt som helst för att få en ny Cosmos. Till skillnad från majoriteten av Velocitron är han en helt ny design och inte en ommålad figur, och vi får inte nya Cosmos särskilt ofta. Faktum är att det här är första gången på åtta år och dessutom den största Cosmos någonsin, då han alltid varit en minibot. Nu tillhör han deluxe-utbudet, men är fortfarande en rätt kort och grov figur. Fast jag gillar det. Han hade en minimal roll i serietidningen men hans unika design gav honom ändå en hel del personlighet.

Den här utgåvan har en ganska klurig förvandling som behåller den ursprungliga layouten men gör honom betydligt mer poserbar. Istället för att trycka ner huvudet, något som fungerade dåligt på den senaste utgåvan, flippar man locket på rymdskeppet och så finns ett fejkat ”nertryckt” sådant ovanpå. Plasten känns gedigen, och det är positivt att man har använt två toner av grönt för att göra honom mindre monokrom. En brist är att armarna är extremt ihåliga, vilket oftast inte stör mig, men här är det rätt ordentligt uppenbart. Flaggan går att plocka isär så han har ett traditionellt gevär, men vadå, Cosmos är ingen krigare och har ändå sina vristkanoner om det kniper.

Det finns inte så mycket mer att säga, förutom att jag kan konstatera att jag sakta men säkert kommer att uppgradera min lilla samling av Cosmos gäng allt eftersom de gamla minibotarna befordras till deluxe-skalan.