Tidernas bästa spelsamlingar

Det har varit inne med spelsamlingar på sistone. För en relativt acceptabel summa kan man få en hel trave, eller åtminstone tre, gamla förragenerationenspel i mer eller mindre kapabel HD. Det kan gå bra som med Team Ico Collection eller Metal Gear Solid Collection men det kan också gå fullständigt åt fanders som med Silent Hill Collection. Men oavsett vilket så är det inte så värst hett egentligen. Tre gamla hundrakronorsspel för trehundra kronor är inget supererbjudande, även om spelen kan vara lite jobbiga att hitta eller få igång på nyare konsoler. Däremot finns det några spelpaket som känns nästan overkligt generösa. Här är de bästa.

10) Lost Treasures of Infocom
(Zork I-III, Beyond Zork, Planetfall, Hitchhiker’s Guide to the Galaxy m fl)
En av de första stora samlingarna var Activisions paket med tjugo av Infocoms klassiska textäventyrsspel. Även om jag inte ens har spelat majoriteten av spelen så är den här skattkistan en trevlig ägodel, fullpackad med manualer, guider och annat kul. Och så är det onekligen en urklassisk upplevelse att befinna sig i det där mörka rummet och riskera att bli uppäten av en grue.

9) Street Fighter Alpha Anthology
(Street Fighter Alpha 1-3, Pocket Fighter)
Det finns ett otal fightingspelsamlingar, särskilt från SNK, där tre-fyra spel finns att välja på. Problemet är att det oftast bara är ett som är intressant, det bästa. Den här samlingen har två spel med starkt existensberättigande, Alpha 2 och Alpha 3, plus det väldigt charmiga Pocket Fighter. Men pricken över i är den dolda specialversionen av Alpha 3 som låter oss experimentera med helt nya spelsystem och modifiera figurerna på alla tänkbara märkliga sätt. Därför är det här den ultimata utgåvan av ett riktigt bra fightingspel.

8) Mega Man Anniversary Collection
(Mega Man 1-8)
Det som gör den här samlingen så åtråvärd är ju dels att den innehåller Mega Man 2, men också sju andra riktigt bra spel. Den ursprungliga serien varierade i kvalitet men var aldrig någonsin dålig utan bara utmärkt i olika grad. Därför tar det ordentligt lång tid innan man har utforskat allt som den här samlingen har att erbjuda.

7) Metroid Prime Trilogy
(Metroid Prime 1-3)
Egentligen är Metroid Prime Trilogy samma sak som många HD-samlingar, med den skillnaden att de första två spelen får samma strålande spelkontroll som trean, vilket ger dem ett helt nytt liv. Lite extragodis som widescreenstöd gör inte saken sämre. Det enda som möjligen är en nackdel med Trilogy är att det fick del tre som egen release att kännas tämligen meningslös.

6) Taito Memories Volume 1
(Bubble Bobble, Elevator Action Returns, Darius Gaiden m fl)
Taito släppte en hel drös med klassikersamlingar i Japan, som sedan petades ihop till Taito Legends 1 och 2 i Europa. Men den enskilt bästa skivan är Taito Memories Volume 1, som dels innehåller det odödliga Bubble Bobble men också tre varianter av ärkeklassikern Space Invaders, det strålande Elevator Action Returns, det grymma shoot’em upet Darius Gaiden, och det förmodligen mest bisarra spelet någonsin, PuLiRuLa.

5) Super Mario All-Stars/Super Mario World
(Super Mario Bros 1-4, Lost Levels)
Långt innan remake-konceptet blev vanligt tog Nintendo och gjorde om sina tre största klassiker, för att samtidigt bjuda på den första västerländska versionen av japanska Super Mario Bros 2 under namnet Lost Levels. Den nya Super Nintendo-grafiken gav de gamla spelen ett nytt djup och det introducerades dessutom praktiska sparsystem. Fast den allra bästa versionen kom lite senare när Nintendo även stoppade in Super Mario World i samma paket. Då gick det att snacka om mästerligt spelpaket.

4) Sega Mega Drive Ultimate Collection
(Sonic 1-3, Story of Thor, Ecco, Golden Axe, Phantasy Star m fl)
Om Segas samling möjligen inte når upp till Nintendos i kvalitet så vinner den med hästlängder på kvantitet. Förutom själva Sonic-spelen (de tre första plus två spinoffs) finns här Alex Kidd, The Story of Thor, Bonanza Bros, Columns, Comix Zone, båda Ecco, Phantasy Star 2-4, Golden Axe 1-3, Streets of Rage 1-3, Ristar, tre Shining-spel, Shinobi III, Vectorman och arkadversioner av Fantasy Zone, Space Harrier och Zaxxon som extra bonusar, plus ännu fler. Det är så löjligt mycket speltid i det här paketet för alla som någonsin haft en Mega Drive… eller velat ha en.

3) Dungeons & Dragons Anthology
(Baldur’s Gate 1-2, Icewind Dale, Planescape: Torment m fl)
Baldur’s Gate-spelen har funnits i diverse samlingar som ofta går att hitta i reabackar, men den ultimata samlingen är onekligen den här, som samlar alla Dungeons & Dragons-baserade spel på Infinity Engine-systemet. De båda första Baldur’s Gate-spelen med sina expansioner bjuder i sig på hundratals speltimmar av enorm kvalitet. Lägger man sedan till båda Icewind Dale-spelen, Temple of Elemental Evil och Planescape: Torment så har man så mycket hemska renderade sprites och ljuvlig story och spelbarhet att man kanske aldrig mer behöver köpa ett nytt rollspel. Typ.

2) Game Blaster 16
(Sim City 2000, Wing Commander II, Beneath a Steel Sky, Ultima 8 m fl)
Det här var egentligen en bundle för att sälja så kallade multimediapaket till PC, på den tiden då ljudkort och CD-läsare faktiskt inte var standard. Men med det här fick man en god anledning att investera i en 2X-farts CD-ROM, två pluttiga högtalare och ett Sound Blaster 16-ljudkort, för på köpet fick man med ett av tidernas bästa spelpaket. Sim City 2000, Wing Commander II (inklusive expansionerna om jag inte minns fel), Strike Commander, Syndicate (plus American Revolt), Ultima 8: Pagan, Beneath a Steel Sky och så det minst sagt multimedieflashiga Star Wars: Rebel Assault. Det sistnämnda var teknikdemot för hela CD-grejen. Med rassliga filmsekvenser och John Williams-musik strömmande ur högtalarna blev man helt övertygad om att detta var framtiden. Även om de andra spelen egentligen var mycket, mycket bättre. Men på det hela taget är det få samlingar som kan mäta sig med detta.

1) The Orange Box
(Half-Life 2, Episode One, Episode Two, Portal, Team Fortress 2)
Förutom The Orange Box då. Själva sinnesbilden för generositet fick vi när Valve gav bort ett av världens bästa spel, Half-Life 2, och dess hyfsade expansion tillsammans med inte bara den fullständigt överljuvliga andra expansionen, det superefterlängtade Team Fortress 2 och förstås det i efterhand så älskade Portal. Fyra superklassiker varav tre nya och en hel okej distraktion för några timmar, till samma pris som vilket skitspel som helst. Det är ett erbjudande som sent kommer att överträffas.

En tanke kring ”Tidernas bästa spelsamlingar

  1. Erik Malm

    Mega Man X Collection
    Två fantastiska spel (X1 och formtoppen X4), två riktigt bra spel (X2 och X3) samt tre tveksamma spel (X5, X6 och Battle and Chase).

    Samurai Spirits Rokuban Shoubu
    Förutom det rätt trista V har alla delar mycket att bjuda på, även om II:an nog aldrig kommer att överträffas.

    Garou Densetsu Battle Archives 2
    Real Bout Special är seriens UMvC3 – en lättillgänglig combofest som IMO gör sig bäst i små doser. Som kontrast kan minimalistiska Real Bout 2 vara ett av SNKs bäst balanserade spel, om än något inkomplett. Helst spelar jag nog Real Bout, som förenar odödlig design och ljuvlig detaljrikedom med väl tilltagna attackarsenaler och förvånande medgörlig kontroll.

    Jag väntar fortfarande på den felande länken mellan RB2, KOF och MotW…. :=(

Lämna ett svar