Shoot’em up-sommar: Gunbird 2 och Dragon Blaze

Länge var det ett elände att vara ett fan av klassiska shoot’em ups. Spelen tenderade att enbart släppas i Japan, förutom om de någon enstaka gång råkade hamna på en budgetutgivare och direkt i en reaback någonstans, vilket förstås aldrig hände de riktigt bra spelen. Men numera går det att komma över väldigt många klassiska shoot’em ups till väldigt rimliga priser. Jag har utgått från topplistan på Shmups Forum för att få en överblick över vad som bör prioriteras, och kommer att lista placeringarna som jag har testat.

Båda de här spelen fanns precis på rea, så jag passade på att prova på lite av Psikyos utbud. Psikyo är mest kända för Gunbird-, Sengoku Ace- och Strikers-spelen, och både Gunbird 2 och Dragon Blaze är väldigt traditionella vertikalt scrollande bullet hell-spel, och till upplägget väldigt likartade, på gränsen till kopior av varandra. För mig som är mer van vid Caves spel känns de mer gammaldags, och jag är inte riktigt överens med svårighetsgraden. Utan att nedlåta mig till ”barn”- eller ”bebis”-nivån är jag överväldigad av molnen av skott, och till skillnad från många liknande spel gäller det inte bara bossar utan även vanliga fiender.

Gunbird 2 är lite blandad steampunk/fantasy medan Dragon Blaze är mer renodlad fantasy. Båda kombinerar vanliga standardskott, som uppgraderas men ändå känns rätt klena, med olika specialattacker och typiska bombattacker som rensar skärmen. Gunbird har faktiska närstridsattacker medan man i Dragon Blaze skickar ut sin drake, men där föredrar jag Gunbird eftersom draken som sticker iväg på egen hand inte fyller någon större funktion. Båda spelen är rena arkadkonverteringar men har i alla fall möjlighet att ställa in antal liv, continues och sånt, så att de åtminstone går att krångla sig igenom trots att livslängden ofta är lika kort som osårbarheten varje gång man fått smisk.

Jag är inte tillräckligt hardcore för att riktigt uppskatta Psikyo, tror jag. Jag har intrycket att de tenderar att göra svårare spel överlag, som Toaplan en gång i tiden. Psikyo-samlingarna av City Connection, eller de separata utgåvorna, finns däremot på många olika format så de är lätta att få tag på numera.