En titt på Cosmos

Ännu en Transformer har landat i brevlådan. Den här gången är det en betydligt mindre sådan än vad jag vanligen lägger pengar på. Cosmos tillhör den mindre berömda skaran Autobots, men trots det fick han en hyfsad hyllning för ett antal år sedan. Den figuren var dock rätt ful och drog snabbt iväg i pris, så jag hoppade över den. Sen fanns det planer på en fullstor figur, som dock lades ner.

cosmos01

Den här figuren släpptes i samband med 30-årsjubiléet, men han har haft en väldigt ojämn distribution och varit svår att hitta. Därför tvekade jag länge att betala de uppblåsta Ebay-priserna. Men till sist slog jag till på ett hyfsat pris. Cosmos är här, och var han värd väntan?

Det här är en ganska liten figur i tiocentimetersklassen, ungefär som det gamla Scout-sortimentet. Trots det har han en hyfsat komplex förvandling och lyckas undvika de grundläggande problemen med att förvandlas från ett helt runt föremål (Cosmos klassiska flygande tefat-look) till en relativt rak gestalt.

cosmos02

Av någon anledning har den här uppsättningen figurer en medhjälpare, här i form av Payload, ett namn som aldrig varit särskilt relevant. Payload är en rymdskyttel och förvandlas till både ett vapen och en liten, simpel robot. Som design betraktad är han snäppet mer komplex än åttiotalets Micromasters och egentligen ett slöseri med plast, men det får väl gå för den här gången.

cosmos03

Anledningen att jag ville ha Cosmos är att han tillhör rollistan i min allra första Transformers-tidning, tillsammans med Blaster, Perceptor, Powerglide, Seaspray, Warpath och Beachcomber. Nu är gänget komplett, men jag kommer nog att trimma uppsättningen en del – Powerglide får snart en mindre, elegantare variant och jag hoppas att samma sak händer med Seaspray. Hur som helst är det här en utmärkt version av Cosmos, om än inte riktigt värd sitt dyra importpris. Men med den evigt usla distributionen i Sverige finns det inte mycket till val…

Lämna ett svar