Sommarens hemmabygge på gång

Nu när det är sommar och mer ledig tid har jag återvänt till ett projekt jag påbörjade för ungefär ett år sedan: att bygga en egen Transformer i skala 1:10. Tanken är att göra Smokescreen, en favorit som var den första Transformern jag fick 1988. Som grund använder jag Unicron, den enda lämpliga kandidaten som både är tillräckligt stor och i stort sett kan förvandla sig på rätt sätt. Men istället för att veckla ihop sig till en planet håller jag på att stoppa in honom i en modell av Datsun 280ZX.

Det krävs en del arbete för det. Dels behövs en massa modifieringar av kroppen och dels behöver jag lista ut hur jag ska placera bildelarna på honom och hur de ska kunna flyttas runt mellan formerna utan att plocka isär allt. Till exempel fick jag såga isär Unicrons torso under bröstkorgen, dela den på tvären och vända upp och ner, för att armarna ska kunna förvandlas på ett nytt sätt. Jag har också flippat smalbenen bak-och-fram och gjort om fötterna så att de går att fälla in i benen för att ta mindre plats. Sen har jag konstruerat olika delar i Technic-Lego för att få bildelarna på plats. De här delarna prototypade jag först med delar från ett vanligt Lego-set och sen beställde jag precis de jag behövde från en Lego-säljare. Till exempel är hela ryggraden byggd av Lego för att dels hålla biltaket på plats och flyttbart, dels kunna rotera ner huvudet i torson och dels flytta motorhuven.


De senaste dagarna har jag sågat en massa och tagit fram de flesta delarna jag behöver. Jag har kapat isär bilmodellen (som varit målad sedan länge, men jag kommer att behöva fräscha upp den när allt är klart) och provat ut delarna. Jag har slimmat ner torson och benen ytterligare och tagit bort onödiga utsprång. Jag har också listat ut ett sätt att fästa RC-bildäcken i vanliga Lego-bitar så att de lätt kan monteras. Slutligen har jag ritat upp skulderblad som ska hålla ihop Lego-ryggraden, de ursprungliga axlarna/armarna och den ursprungliga midjan.


Tidig testbild för att kontrollera proportionerna mellan huvud och torso.

Huvudet förtjänar en liten paragraf också. Det byggde jag under förra året, helt från scratch, eftersom det knappast existerar något färdigt Smokescreen-huvud i den storleken. Det är konstruerat av vanlig 1-millimetersplast och ett Kinder-ägg, och innehåller en LED-lampa som får ögonen att lysa. Det är det första jag har byggt helt och hållet, och det gör mig om möjligt ännu mer imponerad av folk som bygger hela fungerande figurer av plastskivor på det här sättet.

Imorgon ska jag köpa gångjärn så att jag kan få till fötterna ordentligt, nya skruvar till däcken och dekalpapper till min nya skrivare. Smokescreen var ursprungligen en racingbil och även om hans gamla gestalt förenklade designen så att bara bilnumret fanns kvar tänker jag göra den här så lik den riktiga Electramotive-Datsunen som möjligt, med en massa logotyper och grejs.


Så här börjar hela bygget arta sig nu.


Och så här ska den se ut i bilform när allt är klart.

Lämna ett svar