Nu börjar Tokyo kännas verkligt

Nu är det snart dags för min otroligt (otroligt otroligt) efterlängtade Japan-resa! Det är nästan exakt femton år sedan sist och nu är det dags igen. Istället för Kyoto och Osaka blir målet Tokyo. Tillsammans med en kompis tänker jag ta mig an denna jättestad, och tanken är att utforska den del för del. Ingen brådska, utan åka någonstans, kolla runt intressanta ställen och sen bara vandra runt och se vad man hittar.

För att ha någon sorts utgångspunkt har jag använt diverse forum och Google för att få reda på sevärdheter och affärer. Sedan har jag skaffat en app för att lägga upp allt på en karta. Det kan ju vara rätt knivigt med adresser i Japan eftersom de fortfarande inte har förstått det där med gatnummer, men med en karta borde det fungera kan man tycka. Till exempel …

* Nördmeckat Nakano Broadway
* Ghibli-muséet
* lite tempel och sånt
* Tokyo Budokan
* Sega Joypolis
* och förstås en massa spelbutiker i Akihabara

Gammal och trött som jag är lär jag knappast vilja flänga mellan stadsdelarna. Istället kommer vi att ta ett område om dagen (Shibuya lär kräva två dagar och har dessutom matställen för minst två middagar) och sedan återvända till hotellet för att lasta av och pusta ut. Lite uteliv lär det i alla fall bli, och kanske någon spontan konsert någonstans (jag hittade en releasefest för ett obskyrt J-popband som kan vara kul att kolla in).

Men det jag framför allt märker när jag börjar plotta ut mina resmål är hur Tokyo tar skepnad. Även om jag har haft ett vagt hum om staden och vissa stadsdelar har jag aldrig reflekterat över hur allt sitter ihop. Men nu vet jag var Shibuya ligger i förhållande till Shinjuku, och att Akihabara är ett ganska litet område egentligen, och att stan är förbaskat stor. Och genom några nerslag på Google Streetview så har jag vandrat runt lite redan i förväg, och hittat vägen till hotellet från tunnelbanan (något som kommer att vara angenämt att slippa ta reda på efter 15 timmars resa). Det går inte att tillräckligt hylla den tjänsten. Att kunna se sig omkring på en liten bakgata i Kameido och upptäcka att det finns en närmare nergång från tågperrongen hade varit science fiction för bara några år sedan.

tokyo_streetview
Här promenerar jag snart.

Samtidigt vill jag inte planera för mycket. Några enstaka grejer (inklusive Ghibli) är tidsbegränsade, men det mesta kan vi ta när och som humöret faller in. Jag har lite vaga planer på grejer jag vill köpa (Transformers Masterpiece Shockwave har precis släppts, och så vore det himla kul med ett ex av Radiant Silvergun), men mest vill jag upptäcka spännande saker jag inte visste fanns.

Lämna ett svar