Sony vill bygga en Playstation 4.5

Det har redan viskats om att Microsoft är sugna på att släppa en uppdaterad Xbox One med bättre prestanda, eller rentav släppa upp standarden helt och hållet och göra Xbox till en Windows-box. Många tecken tyder på det. Och Nintendo gjorde ju en liten uppdatering av 3DS i form av New 3DS, vilket nu börjar leda till att vi tidiga köpare inte får tillgång till SNES-spel eller enstaka exklusiva titlar. Och nu ryktas det att även Sony är på gång med en ”Playstation 4.5”. Inte nödvändigtvis för att de känner sig hotade hårdvarumässigt, men för att få lite extra kräm för VR och/eller 4K. Kanske skulle det göra 4K-film eller High Frame Rate möjligt.

Men stopp och belägg! Visst vore det trevligt att få mer prestanda, det är aldrig fel. Men det finns flera anledningar till varför det är en dålig idé för konsolvärlden. Vi har ju redan ett format som hela tiden blir bättre, förutsatt att du spenderar några tusen om året. Det kallas PC. Hela grejen med konsoler är ju att slippa det problemet, och ha en burk som håller i fem år. Och förutom en viss framtidssäkring slipper man fundera på om prestandan räcker till. Ett Playstation 4-spel fungerar i Playstation 4, punkt slut. Kanske inte lika bra som i en motsvarande PC-version, men man slipper mycket annat i gengäld. Nog för att vi har fått lida av patchar och onlinekrav även på konsol, men virus och trilskande drivrutiner slipper vi i alla fall – än så länge.

Det vore ypperligt korkat av Sony att tillåta spel som inte alls fungerar på en vanlig Playstation 4, men om de släpper en 4.5 kommer det ändå att kännas korkat att inte köpa den. Konsoler räcker ju ändå inte alltid hela generationen (min Playstation 3 gav upp halvvägs) och ska man ändå köpa en ny, varför inte en bättre? Men då får man det där icke angenäma läget där man känner sig dum om man inte bränner mer pengar. Jag vill gärna känna mig smart för att jag inte bränner pengar. Det värsta är att jag skulle köpa den direkt. För inte vill jag sitta med sämre exklusiva spel.

Det känns också lite oroande inför Playstation VR. Är konsolen verkligen så klen att det kommer att bli en undermålig upplevelse annars? Kommer vi att få ”Better with Playstation 4.5”-lappar på spelen? I så fall är det inte längre en lika bra deal om man är lika tvungen att uppgradera sin Playstation 4 som sin PC.

Och framför allt stör det mig som tidig konsolköpare. Jag vill inte vänta en halv generation på att hoppa in, för att få en bättre konsol. Det är illa nog att man oftast inte får tillgång till roliga färger, större hårddisk eller betydligt bättre priser om man köper en konsol det första året. Om man nu istället skulle få en sämre maskin att spela alla tidiga uppkonverteringar på skulle det kännas ännu mer meningslöst att köpa en konsol. Och det skulle på sikt förstöra mycket av den hälsosamma hype som präglar varje konsollansering.

playstation4

Lämna ett svar