Dark Souls hyfsat Remastrat

Med bara drygt en månad kvar har de första bilderna och videorna på Dark Souls Remastered dykt upp, och det är ungefär som väntat. Det är inte alls en fullständig remake (något som i så fall brukar förtydligas med något annat än begreppet ”remastered”) men innehåller ändå lite mer än bara en högre upplösning och framerate. Det vi visste tidigare var att sex personer kommer att kunna vara involverade i co-op/pvp samtidigt. Men det finns också förändringar i grafikmotorn, främst kring ljussättningen. En del saker som specialeffekter runt ljuskällor, dimman innan bossar och effekterna när ens figur dör har också justerats, liksom en del bakgrundsanimationer. Det förekommer också subsurface scattering, exempelvis på vingarna på Hellkite Drake. Och så har det blivit smidigare att använda flera föremål samtidigt, plus att det går att justera gränssnittets storlek. På det hela taget rätt sjysst alltså.

Det är tyvärr också ungefär som väntat att horder av ”fans” började kritisera det faktum att ljussättningen har förändrats. Det hela påminner lite om Dark Souls 2. Grejen med realistiska ljussättningar är att finns det inget ljus så blir det en ganska jämn, halvtrist bild. Dark Souls hade ursprungligen en rätt överdriven ljussättning med starka kontraster och en distinkt blå reflex i metalldelar, särskilt runt Firelink Shrine. Eftersom det har tonats ner börjar folk direkt kritisera From/Namco och kräva att det ”fixas”. Det blir inte bättre av att mycket video verkar komma från ett testevent med dåligt kalibrerade skärmar, så att man har behövt höja gammakorrigeringen på allt. Det skapar också en urblekt bild – tro mig, jag hade länge samma problem med min datorskärm och de bilder jag tog på World of Warcraft under den tiden såg förjävliga ut. Lägg sedan till att experter som Digital Foundry gett en mer nyanserad bild av det hela (bildligen och bokstavligen) och då kallas för lögnare som går i Namcos ledband. Suck.

I alla fall, spelet rullar på i 1800p och lär alltså skalas ner fenomenalt på min Pro och även på en X. Även om ingen har fått filma i Blighttown sägs det att de värsta problemen där också ska vara åtgärdade. Och så är det ju en aningen trimmad version av ett av världens bästa spel, nu som antingen upptrimmad eller bärbar version. Jag kommer då att köpa det för tredje och fjärde gången. Och gnällspikarna får gnälla bäst de vill.

darksouls_remastered_1

Och så representerar jag det här högupplösta spelet med en screenshot nerskalad till 640p, bara för att.

En tanke kring ”Dark Souls hyfsat Remastrat

Lämna ett svar