I Brygge

”It’s a fairytale town, isn’t it? How’s a fairytale town not somebody’s fucking thing? How can all those canals and bridges and cobbled streets and those churches, all that beautiful fucking fairytale stuff, how can that not be somebody’s fucking thing, eh?”

Den här aningen barska kärleksförklaringen till staden Brygge kommer från filmen ”In Bruges”, som delvis var anledningen till att jag ville åka till Belgien. Jag gillar gammal arkitektur och Brygge är känt för just det. Men jag fick veta att det också är en enda stor turistfälla, så det blev bara en dagstur dit. Och det är ungefär så mycket staden håller för. Jag kan nästan sympatisera med filmens antihjältar som blev fast i staden.

brygge_kanal

Från stationen promenerade vi raka vägen in mot stadskärnan och hittade ett par trevliga gator och ett par muséer på vägen, men den riktigt spännande biten börjar i närheten av den första kyrkan. Där började det verkligen kännas som en sagostad, men sen kommer man in till själva centrum och överväldigas av hundratals choklad-, spets- och prylbutiker. Och det stora torget, som kändes betydligt mindre i filmen, är verkligen gigantiskt och fullständigt inringat av restauranger.

Klocktornet är den största sevärdheten, men kön var jättelång och jag var inte sugen på 366 trånga trappsteg, så vi utforskade istället runtom. En sidogata innehåller ytterligare en massa restauranger och lite andra butiker, bland annat en med en massa (troligen olicensierade) handgjorda Disney-statyetter. Vi hittade också ett tortyrmuséum som på ett överskådligt sätt visade upp de flesta sätt som människor hittat på att misshandla varandra på de mest groteska sätt. Efter en halvtimmes besök hade jag fullständigt förlorat allt hopp om mänskligheten – notera att även om tortyr förbjöds i de flesta länderna redan på 1700-talet så har det haft ett uppsving sedan 1980. Muntert.

brygge_klocktorn

Det blev visserligen en trevlig promenad runt kanalen (som går runt hela centrum) och visst är arkitekturen mysig, men egentligen inte mer än i Gent. Och man får som sagt känslan av att allt bara är till för turister, istället för att vara en fungerande stad. Det är lite som att jämföra Gamla Stan med de äldre delarna av exempelvis Uppsala eller Linköping.

Eftersom Gent var aningen lamslaget när vi var där hade Brygge i alla fall fördelen att det var lättare att hitta matställen, och så utökade jag min samling av ugglekuddar i en av spetsbutikerna. Vi valde också en av de många chokladbutikerna för att köpa på oss en rejäl låda självvalda praliner. Jag kan också rekommendera den mysiga puben Café Rose Red, som ligger lite utanför det omedelbara centrum och är lite lugnare.

brygge_torg

Längre än en dag bör man dock inte lägga på Brygge. Nu blev det inget Bryssel, men jag skulle nog snarare spendera ytterligare dagar där eller i Antwerpen (som för övrigt har en magnifik tågstation).

Lämna ett svar