Lego Winter Toy Shop (10249)

De senaste sju åren har Lego släppt ett nytt set med jultema inför varje säsong. Winter Village Toy Shop var ett av de mer populära, inte minst tack vare den nödvändiga julgranen, men som så många andra briljanta set från 2009 har det rusat iväg i pris. Förra året gjorde de därför något så oväntat som att släppa setet igen, under namnet Winter Toy Shop. Förutom att ge fler chansen att köpa det på nytt verkar en anledning ha varit att man helt enkelt inte hade resurser att designa en helt ny modell, något som nyligen hände igen med Star Wars Death Star.

Nåväl. Jag var länge sugen på originalet och nu slog jag till på den här uppdaterade versionen. För det finns faktiskt en del små förändringar, inte minst på själva figurerna. Lego tar stormsteg i att förbättra tryck och detaljer, och dessa är mycket bättre än förut.

lego_wintertoyshop

Eftersom jag inte har originalet kan jag inte uttala mig om alla förändringar, men trots att det delvis är sju år gammalt håller det hög kvalitet. Det är återigen Jamie Berard som skapade det första bygget, som har en massa smarta lösningar som jag aldrig hade kunnat hitta på själv. Granen bygger på en solid kärna, men använder små runda bitar för att ställa varje lager på tvären mot det nedre, vilket skapar ett väldigt organiskt utseende. På husets framsida hänger två Technic-ramar, skickligt dolda och överlappande för att skapa girlanger. På tornet finns en knepig del som jag annars bara hade använt som fristående utsmyckning, men det visar sig att det går att klämma in bitar runtom för att bygga in den. Och själva taket är genialt utformat för att passa perfekt kring resten av huset – matematiken i hur det ligger an EXAKT mot skorstenen är imponerande!

Förutom granen och huset får man en stege, en liten parkbänk och en hel drös med leksaker med på köpet. Det är aningen plottrigt, men kommer att passa bra när jag byggt in det i ett sammanhang i min stad. På det hela taget är det ett relativt generöst paket och det svenska priset (799 kr) är inte oresonligt. Årets julset är ett tåg och då man inte ens får en motor med i paketet trots ett högre pris känns det inte alls särskilt prisvärt. Men det här finns fortfarande tillgängligt, så vill du skapa julstämning i din Lego-värld så är det ett utmärkt val.

Lämna ett svar