Nördshopping i Tokyo

Om du far till Tokyo för att shoppa prylar så kan du i teorin gå nästan var som helst. Spel och elektronik finns överallt, även en hel del begagnat tack vare de ständigt närvarande Book-Off-butikerna i vartannat kvarter. Och där kan du göra fynd. Men vill du ha allt på ett ställe, och dessutom gräva ner dig i ohyggliga mängder anime, manga och plastfigurer, så är det Akihabara som gäller. Det pratas ofta online om att Akihabara har sett bättre dagar och har förfallit en hel del i ett inte helt smakligt otakuträsk. Och det stämmer delvis. Med Akihabara-mått mätt. Men med svenska mått mätt, där Tvspelsgiganten och Game inte ens existerar längre, är det ett spelmecka utan dess like, med butiker mer välsorterade än någonsin någon svensk nästan bokstavligen staplade på varandra i kvarter efter kvarter.

Jag ägnade tre dagar åt Akihabara och kan inte ens då säga mig ha sett allt, men jag borde rent statistiskt ha snubblat över de flesta större ställena vid det här laget. Därför tänkte jag dela med mig av mina fynd och berätta hur du hittar det du vill ha i Tokyo, sorterade efter hur nödvändiga jag tycker de är att besöka. Alla promenadvägar utgår från Electric Town Exit på Akihabara-stationen, som i norr (till höger från tågen) vetter mot ett stort torg med bland annat AKB48-kaféet. Gå västerut härifrån förbi Atre1 så kommer du till Chuo Dori, som är huvudgatan i området. (Google Map-länkar i rubrikerna)

akiba_mandarake
Mandarake Galaxy – figurer, manga, anime, retrospel, spelmusik, cosplay
Mandarake är en kedja som finns lite varstans i Tokyo men Mandarake Galaxy i Akihabara är ett absolut måste att besöka. Gå ut på huvudgatan Chuo Dori och gå norrut tills du kommer till en jätteskrapa mittemot Sofmap och Taito Game Station. Gå in bakom skrapan så hittar du en mindre, helsvart byggnad i bortre hörnet. Här ligger en drömbutik för alla samlare. Det finns flera våningar med manga och anime, spelfigurer, japanska seriefigurer och samlarfigurer typ Transformers. Utbudet skiftar ständigt eftersom de köper in grejer i mängder och också säljer en del. Spelavdelningen har många rariteter med pris därefter. Det är dock inte hutlöst. De dyraste spelen står i montrar som du får be att låsa upp, och oftast finns flera exemplar i varierande skick om du vill spara lite. Några våningar är barnförbjudna men både spel- och figurvåningarna är okej förutom bortre hörnen på sistnämnda. Exempel: Castlevania: Symphony of the Night till Saturn för 17000 yen.

akiba_hey
HEY – Hirose Entertainment Yard – arkadhall
Taitos legendariska arkadställe, inte att förväxla med Taito Game Station, som är en betydligt tristare arkadhall, eller Segas bredvid som är rätt trist den också. HEY har stort fokus på retrospel och har två gigantiska våningar fyllda med shoot’em up respektive fighting. Vill du sätta dig ner en stund och spela alla tiders klassiker så passa på här. De har till och med Bubble Bobble i ett hörn! HEY hittar du på västra sidan av Chuo Dori strax efter att ha kommit ut från stationen.
Exempel: Ikaruga, Dodonpachi Daiohjou, Ultra Street Fighter IV.

akiba_friends
Friends – retrospel, spelmusik
Friends är en minst sagt undanskymd liten butik i två våningar som ligger i den norra delen av Akihabara, bredvid Suehirocho-stationen. Följ Chuo Dori norrut till den första större korsningen (med Kuramae-hashi Dori) och gå till det nordvästra hörnet av korsningen. Här finns en butik med en massa hobbyprylar, men gå vidare åt väster förbi kaféet Segafredo. I en oansenlig trappuppgång i ett mörkblått tegelhus finns Friends, och där kan du hitta en massa rariteter till riktigt bra pris samt även en del spelmusik och andra prylar. Missa inte heller trappuppgången mellan Friends och Segafredo: här finns på andra våningen en arkadspelsaffär med ett stort utbud av Neo-Geo MVS-kassetter.
Exempel: samlingen med alla Castlevania-soundtrack.

akiba_kotobukiya
Kotobukiya – figurer, memorabilia
Kotobukiya är definitivt värt ett besök om du letar efter nya figurer och andra samlarprylar. De har inte bara sina egna grejer utan också mycket annat, inklusive det senaste inom Transformers, tonvis med Studio Ghibli-grejer, en massa DC- och Marvel-figurer, massor av Star Wars och en halv våning med Tales of-grejer. När du kommer ut på Chuo Dori går du över gatan och ett kvarter in på andra sidan, så bör du se deras gröna skylt.
Exempel: Transformers Masterpiece Shockwave, Figuarts Star Wars-figurer, speldosor med Totoro.

akiba_trader1
Trader 1
Trader 2
Trader 3 – nya spel, retrospel, anime, film, figurer
Trader har tre butiker i Akihabara, där två ligger nästan mitt emot varandra längst Chuo Dori och Trader 2 ligger på samma bakgata som Kotobukiya. De följer ungefär samma upplägg – nya och begagnade spel till moderna format på bottenvåningen, retrospel en våning upp och sedan ett antal våningar med barnförbjudet. Priserna är oftast inte jättebra och vill du ha hyfsat nya, populära spel kan du hitta dem mycket billigare på Book-Off. Men utbudet är bra, särskilt på samlarutgåvor och specialkonsoler.
Exempel: Dead or Alive Xtreme 3, arkadstickor till Street Fighter V.

akiba_superpotato
Super Potato – retrospel, memorabilia, figurer
Vafalls? Kommer legendariska Super Potato så långt ner i listan? Ja, just därför. Super Potato är turiststället nummer ett och därför går det i praktiken inte att göra några fynd där. Du kan hitta allt i Famicom-väg i bra skick och massvis av samlarprylar med Nintendo-tema, och en renodlad Nintendoist kan nog ägna en hel dag åt de flera våningarna. Men butiken är trång och saknar rariteter, och skulle du trots allt hitta dem får du betala en hand och ett ben. Men att det skulle vara urplockat stämmer då verkligen inte, det finns hur mycket grejer som helst. Du hittar butiken snett mitt emot Kotobutiya, ett kvarter väst från Chuo Dori.
Exempel: Godis med gamertema, plushies av Kirby och urgamla originalkonsoler.

akiba_figure_hobby_palace
Figure Hobby Palace – figurer
Den här intetsägande butiken nästan längst uppe vid korsningen till Kuramae-bashi visade sig ha en massa roliga prylar när jag hittade den sista dagen. Det finns flera våningar och du kan hitta figurer från alla tänkbara serier. Fjärde våningen öppnar av någon anledning inte förrän klockan ett, men häng på låset så kan du hitta spännande saker där också.
Exempel: Medicoms figurer från Jojo’s Bizarre Adventure.

akiba_hobbyparadise
Hobby Paradise – figurer
Ut på Chuo Dori och ett kvarter söderut (under järnvägen) hittar du Hobby Paradise, flera våningar med uthyrningsbara boxar som säljer begagnade figurer i massor. Det finns ingen egentlig sortering så du lär behöva söka runt överallt, men du kan göra jättefynd.
Exempel: Figuarts Zero Frozen-figurer för mindre än halva priset.

akiba_bookoff
Book-Off – nya spel, retrospel, anime, film, böcker, spelmusik
Under sydöstra hörnet av stationen, under järnvägen, hittar du en stor Book-Off med en hel del spel. Hyfsat nya spel och en massa gamla finns här och det kan ofta löna sig att jämföra priser med Trader, men de riktiga rariteterna som på Mandarake kan du nog glömma. Väl värt ett besök i alla fall.
Exempel: Billiga Vita-spel.

akiba_sofmap
Sofmap – elektronik, nya spel, figurer
Det här är i huvudsak en elektronikkedja men på de många våningarna finns oväntat mycket spel och framför allt oväntat mycket plastfigurer av olika stil. Sofmap är hur som helst ett bra ställe att lära sig eftersom det är väldigt lätt att hitta till, ett kvarter norr från stationen på östra sidan av Chuo Dori. Så varför inte kika in och se om du hittar något spännande!
Exempel: Nya spel och annan elektronik.

akiba_yodobashi
Yodobashi Akiba – elektronik, figurer, spel, anime, film
Till skillnad från allt annat ligger det enorma 11-våningshuset till öster om stationen, inklämt mot motorvägen. Här kan man förmodligen tillbringa en hel dag med all möjlig elektronik, men de har också rejäla spelavdelningar och en jättestor hobbyavdelning med modellplan, bilar, tåg och liknande. Även en del samlarfigurer, och eftersom det inte är riktigt lika mycket turister kan man göra en del fynd.
Exempel: Figuarts Mario-figurer, Star Wars.

nakano_broadway
Nakano Broadway – you name it
Och så är det dags att ta en tripp västerut. Hittills har jag skrivit i ungefärlig prioriteringsordning, men det här stället måste du lägga en dag på specifikt. Från Akihabara kan du direkt ta Sobu Main Line västerut och åka till Nakano. Från stationen går du norrut och hamnar nästan direkt på en övertäckt shoppinggata. Följ denna så hamnar du i nästa kvarter som är Nakano Broadway. Går man bara runt bottenplanet kan det verka som en besvikelse, med bara ett par arkadhallar som upphetsande inslag. Men går du uppför trapporna så hittar du två jätteskyltfönster med superovanliga Transformers, och det är bara början. Mandarake har en rad butiker med olika teman på våning två, med samlarfigurer, spel, spelmusik, anime, serier och allt man kan önska sig. Våningen längst upp har riktigt gamla prylar, animation cels och annat exklusivt. Med alla butiker i flera våningar kan man lätt spendera en dag (och tusentals kronor) här. Enda nackdelen är att det inte finns några bra matställen just i Nakano Broadway och det är inte direkt fullsmockat i den andra gallerian heller.
Exempel: En stillbild ur Princess Mononoke för 200.000 yen, Dracula X till PC Engine för cirka 20.000 yen.

Översiktskarta:
akihabara_karta

Lämna ett svar