I november gjorde jag ett test för att se om det var skillnad på Zeunerts påskmust och julmust, och resultatet var aningen tvetydigt. Det var skillnad, men vi kunde inte avgöra om det berodde på lagringen (påskmusten hade ju legat sedan åtta månader tillbaka) eller en skillnad i receptet. Mina två kompanjoner som föredrog starkare smak föredrog då påskmusten medan jag gillade julmusten mer.
Nu är det påskmustsäsong igen och del 2 av testet kan börja! Den här gången: är det någon skillnad mellan förra årets påskmust, förra årets julmust och årets påskmust?
Den här gången var vi fem som testade, även denna gång i ett blindtest. Och resultaten var aningen oväntade. Vi var allihop överens om att förra årets påskmust var mest avslagen, men ingen av oss gillade den, inte ens han som hade föredragit den förra året. ”Lite tom smak”, ”Längre eftersmak”, ”Smakar mjukt, lite godis” var omdömena.
Julmusten hade mer blandade åsikter. Jag gillade den bäst utan någon konkret anledning, liksom två andra. De övriga två tyckte sämst om den. Märkligt nog föredrog min kollega från föregående test påskmusten även den här gången, fast 2013 års påskmust.
Vad kan vi då dra för slutsatser av denna högst vetenskapliga undersökning? Det verkar helt enkelt som att det är skillnad mellan Zeunerts påskmust och julmust, och att de som föredrar en djupare, bittrare smak bör välja påskmusten medan de som vill ha en lite sötare must som påminner mer om övriga märken bör välja julmusten. Det verkar också gå bra att lagra musten runt åtta månader även om smaken inte förändras, men efter ett år börjar den vara avslagen och smakar mindre generellt.
Och med den viktiga frågan besvarad kan vi gå vidare med våra liv.