10 mindre hypade spellåtar

I spelvärlden finns det många stycken som (med viss rätt) har blivit legendariska. ”Bloody Tears”, Super Mario-temat, Halo-temat, Guiles tema, och så vidare. Men det finns också många som inte är lika kända, men minst lika bra. Och som kanske inte känns lika uttjatade i jämförelse.

Super Metroid – Brinstar Green/Overgrowth

Det är lite oklart vad stycket egentligen heter, men det spelas i den mer djungelliknande delen av Brinstar där den där gigantiska köttätande växten håller hus. Extremt stämningsfullt.

Castlevania: Symphony of the Night – Wandering Ghosts

I arenan i Symphony of the Night spelas den här fantastiska gitarrslingan med magisk basgång. Det är en helt annan stämning än i resten av spelet men kanske just därför så briljant.

Turrican II – Traps

De flesta versioner på Youtube kan tyvärr inte göra rättvisa åt det här stycket, som så mycket annat i Turrican II var ett extremt komplext stycke som utnyttjade en massa märkligheter i Amigans ljudchip. Även om det inte är lika känt som ”Desert Rocks”, ”The Great Bath” eller ledmotivet är det en riktig höjdare.

World of Warcraft – Mountains of Thunder

Under hundratals timmar i Azeroth och närliggande dimensioner har det förstås förekommit en del bra musik, och jag skulle nog kunna lista ännu fler. Men ett stycke som verkligen sticker ut är detta, från Northrend, närmare bestämt Storm Peaks. Allra bäst i mitten med kören – så himla stämningsfullt! Och det faktum att jag var tvungen att googla vad stället heter tyder kanske på att jag är på bättringsvägen …

Final Fantasy IX – Freya’s Theme

Till skillnad från många andra tycker jag att Final Fantasy IX är aningen överskattat. Visst, det är fortfarande ett bra rollspel men sjuan och åttan var betydligt bättre. Hur som helst, Freya var min absoluta favorit och till stor del berodde det på hennes motiv, som är väldigt udda. Det påminner om en del musik som Uematsu skrev i det fristående albumet Phantasmagoria. Fenomenalt!

King of Fighters: Maximum Impact – Infectious Love

King of Fighters har några klassiska stycken, även om aldrig har blivit lika mainstream som Street Fighters motsvarigheter. Ett av de bästa kommer dock från den bortglömda tredimensionella Playstation 2-versionen Maximum Impact. Med drag av Dance Dance Revolution är det perfekt ackompanjemang för att ge Iori på moppo.

Little Big Adventure – The Rebels och Main Theme


Jag har sagt det förut men det förtjänar att sägas igen: Little Big Adventure hade ett fantastiskt soundtrack och framför allt dessa två. Magisk spelmusik!

Soul Calibur V – Sleepless: An Untamed Beast

Soul Calibur-spelen har länge haft bra musik, men Soul Calibur V underskattades även på den här fronten. Flera låtar är strålande (Raphaels, Siegfrieds, Pyrrhas och Ezios, samt slutmusiken), men allra helst spelar jag med Z.W.E.I.:s Pirates of the Caribbean-doftande dänga.

Y’s – Victory! (See You Again)

Jag har egentligen aldrig spelat Y’s-spelen i några större utsträckning, men de är väl själva definitionen av ”mindre hypade”, åtminstone i väst. Men eftersom spelen ofta släpptes på CD-format har musiken tenderat att vara fantastisk, och det här stycket är inget undantag. Riktigt skön 80-talsanimerock!

En tanke kring ”10 mindre hypade spellåtar

  1. Erik Malm

    Min favorit på SCV-soundtracket är ”Without the Blessing of Fate” (Ivys), men de flesta är väldigt stämningsfulla.

    Advanced Variable Geo 2s ”Majestic Rose” (Reimi Jyahana) är en obskyr favorit som passar hennes bakgrund med en gammal skolbyggnad i höstskrud perfekt: https://www.youtube.com/watch?v=xJmTlPZ-DOg

    Även Satomis typiska superhjältetema och Ayakos dansklubbsvältare sticker ut.

Lämna ett svar