20020220

Idag råkar det vara exakt sexton år sedan en rätt speciell konsert. På den tiden hade det förstås släppts en del arrangerade skivor med Final Fantasy-musik, då inte minst från Final Fantasy VIII och IX. Men det var länge sedan Orchestral Game Concert hade körts, sisådär runt 1995, och dagens relativt vanliga framträdanden var det förstås inte tal om.

20020220 framfördes konserten och det är också namnet på skivan som släpptes i samma veva. Inspelningen är fördelad på två skivor som innehåller en del mellansnack som man förstås helst hoppar över, och på dessa finns gräddan av Final Fantasy-musik fram till då. Intressant nog är det åttan som har flest inslag, med ”Liberi Fatali”, ”Don’t Be Afraid”, ”Love Grows”, ”The Man with the Machine Gun” och det exakta arrangemanget av seriens ledmotiv. Men klassikerna finns med: ”Aeris Theme”, ”Tina’s Theme”, ”To Zanarkand”, ”One-Winged Angel” och både ”Suteki da ne” och ”Melodies of Life” med sina respektive sångerskor, plus ett medley med det bästa från del ett till tre. Av de sexton stycken som framförs är det egentligen bara ”Yuna’s Determination” som inte är en hundraprocenting klassiker.

Som live-föreställning är det inte alltid perfekt och det makalösa ledmotivet störs en liten aning av applåder i mitten (då Nobuo Uematsu gick fram på scenen). ”One-Winged Angel” känns också lite fjösig. Men i övrigt var det här en utmärkt skiva och ett smakprov på hur bra vi skulle börja få det med spelkonserter lite varstans.

Lämna ett svar