Arkadspelet är på plats!

Så där ja! Strax före lunch ringde arkadsäljaren och var på väg hit. En kort skottning senare var jag redo. Vi baxade ner åbäket från lastbilen och först då insåg jag hur jäkla stort det är. Vi snackar 77 cm gånger 106 centimeter i midjemått och cirka 190 högt. Lyckligtvis är kabinettet monterat på fyra hjul och relativt lättflyttat. Jag tackade min lyckliga stjärna att jag inte valde Tekken-kabinettet som hade behövt köras in på pall.

Det första hindret var tröskeln. Vi fick lyfta, trycka och slita en hel del, men till slut var hela inne och jag kunde placera undan det i hallen. Vi gjorde upp affären och jag blev 2900 kronor fattigare. Sen åkte han och jag stod där, som nybliven arkadägare, med närmare två kubikmeter skrot i hallen. ”Vad har jag gjort?” tänkte jag.

Innan något annat startade jag upp det. En rejäl fläkt drar igång och spelet startar problemfritt, trots kylan och den omilda rullningen. Jag spelar en omgång och börjar gilla läget. Men nu är det annat som måste göras. Jag kopplar ur strömmen igen och tar fram skruvdragaren.

Det finns mycket spännande att kolla på. Under kontrollpanelen hittar jag reglage för skärmen och förstås kontaktdon och grejer för knapparna. Allt är, förstås, Sanwa-gjort av högsta kvalitet men spakarna har varit med ett tag och känns allmänt slitna. Jag har kollat upp att det kommer att kosta 700 kr (via svenska Arcadegames.se) att byta ut rubbet till 100% nya komponenter, vilket jag lär göra snart. Frågan är bara vilka färger jag ska ha på dem, original eller något mer likriktat.

Låset till myntluckan saknar nyckel så jag börjar med att skruva loss det. Något nytt skaffar jag kanske senare men samtidigt är det praktiskt att komma åt inställningsknapparna där inne. Jag ställer spelet på Free Play så behöver jag inte oroa mig om att ha tiokronor eller femkronor till övers just nu. Bak på maskinen finns en stor lucka där det allra heligaste sitter: ett gäng transformatorer och så Model 3-kitet, inhyst i en datorliknande låda. Här måste jag en vacker dag koppla om och löda lite för att göra det möjligt att sätta in andra spel. Eftersom det är så gott om plats kommer jag nog att bygga en plattform ovanför de befintliga grejerna och sätta upp allt där.

Jag skurar av alltihop och putsar höljet med svamp. Det blir betydligt fräschare och förutom enstaka kantstötningar är det i ruggigt bra skick för att vara fjorton år gammalt. Jag startar upp det igen för att kolla att inget krånglar och kan inte låta bli att spela några banor. Virtua Fighter 3 är bättre än jag minns det och jag kommer rätt långt med Aoi trots det betydligt simplare rörelsemönstret här.

Sen blir det dags att flytta kabinettet till sin slutgiltiga plats, i hobbyrummet i min tvåa. Där börjar problemen. Kabinettet är en centimeter bredare än jag hade räknat på, vilket preciiiiis skulle gå in genom dörren. Som tur var räknade jag på hur det blev med dörren öppnad och aningen i vägen. Jag får helt sonika skruva ner dörren och ställa undan den. Då går det in utan problem. Lite stånk och stön ytterligare och Virtua Fighter 3 kan ta sin hedersplats. Det dominerar verkligen rummet men det blir bra med spelyta. Tills vidare får jag rycka ur strömkabeln när jag vill stänga av det men jag fixar nog en grendosa senare, eftersom det är svårt att komma åt på/av-knappen längst ner, längst bak.

Ett arkadspel är aldrig färdigt och det finns tusen grejer jag vill göra med det, i mån av tid och pengar. Först ska kontrolldonen bytas till nya grejer. Sen ska jag köpa mig något spel, troligen blir det först ett MVS-kort och ett gäng spel till det (starka kandidater just nu är Garou, Matrimelee, Last Blade 2 och Real Bout Special). Sen ska jag plocka rätt på de delar som behövs för att koppla om det till JAMMA (förhoppningsvis finns någon halvofficiell lösning, annars blir det att löda på). Sen… blir det förmodligen estetiska grejer som ny panel till kontrollerna (ingen poäng med VF3-instruktioner om jag inte längre har spelet i kabinettet) och en ny marquee längst upp. Sen… får vi se.

Om du själv är sugen på arkadspel, gå med på Arkadtorget och låt dig inspireras. Jag kommer att behöva mycket hjälp därifrån för att komma vidare…

En tanke kring ”Arkadspelet är på plats!

  1. theDman

    Det är något med arkadmaskiner som gör att ha-begäret går upp genom taket. Om jag hade plats och lite extra pengar över hade jag nog skaffat en jag med. Om jag hade köpt en som dig, och tänkt spela andra spel, så hade jag nog övervägt att måla om den för en mer personlig touch. Å andra sidan så gillar jag också det originella, och det blir nästan lite som med fint vin när en gammal arkadmaskin står och samlar dam men ändå blir finare med åren.

Lämna ett svar