Bara … håll käft, Atlus

Ett extremt märkligt meddelande dök upp på Atlus hemsida lagom till premiären av det hett efterlängtade Persona 5. Där förklarar man glatt att spelet äntligen är här … och sen harklar man sig och hasplar upp något av det mest korkade jag sett ett spelföretag göra de senaste fem åren. Under förevändningen att man inte vill spoila spelet så listas en lång rad begränsningar i vad folk får visa av spelet i videor. Man får inte visa slutet på någon dungeon, får inte visa handlingen bortom datumet 7/7 (hur långt in det är har jag ingen aning om), och ska generellt inte fokusera på handlingen.

Det här är fullständigt befängt. Jag kan förstå om det här är villkor för en recension, sånt är rätt vanligt för att få testa spelet i förväg. Men det här är en kommersiell produkt! De tar betalt för spelet, och har sedan mage att komma med förbehåll!

Lyssna här, Atlus USA och era japanska motsvarigheter. Om jag köper Persona 5 så kan jag göra vad i helvete jag vill med det. Jag kan rippa skivan till datorn. Jag kan kasta frisbee med den. Jag kan skriva 4567989 tecken om hur texturerna ser ut. Jag kan sampla rösterna till en väldigt märklig ljudmix blandad till Bohemian Rhapsody. Jag kan göra praktiskt taget vad som helst så länge jag inte uttryckligen tar betalt för att sälja det, och om jag så behagar att spela in en film av spelets sista timme och sen göra en ingående granskning av vad som händer så står det mig alldeles jävla fritt.

Då ska ni inte komma och hota med att stänga ner videon via samma kanaler som skurkföretag använder för att försöka bråka med Jim Sterling. Ni har ingen som helst rätt att göra det enligt amerikansk eller svensk lag. Ni kan inte ens hota med att göra det på eran jävla hemsida, det är ingen juridisk text och hur ska någon som inte läst det veta om det? Ni är ett japanskt företag som styrs av gamla gubbar som inte fattar ett dugg och det håller på att strypa er. Atlus ligger bakom en massa superspel, bland annat Persona 4 Golden, men gör samtidigt en del hysteriskt korkade val som att regionsskydda Persona 4 Arena som det enda spelet på Playstation 3. Det var tillräckligt jävla surt att de blockerar screenshot-funktionen i Persona 5. Jag tänker inte spela igenom hela spelet via TV-kort eller streamat på Remote Play bara för att kunna ta bilder som jag gör regelbundet i alla spel jag spelar, både för att ha till recensioner och för att ha som minne. Och jag tänker inte spela det nu och sen behöva spela det igen när de eventuellt bättrar sig, för att plocka bilder då.

Persona 5 var ett spel jag har sett fram emot länge. Men det här tänker jag inte acceptera. Jag hoppas verkligen att fler tycker som jag, och inte går med på vad som helst bara för att det råkar vara ett bra spel. Atlus är idioter i det här fallet och det enda sättet att få dem att ändra sig är att slå dem där det gör som ondast – i plånboken.

Här är för övrigt spelets slut, på japanska. Så vad fan bråkar Atlus USA om?

Lämna ett svar