Blizzard lägger ner Titan

Det var kanske på tapeten, med tanke på att Blizzard är notoriska för att lägga ner spel som inte kommer någon vart. Titan har varit på gång som efterträdare till World of Warcraft sedan många, många år tillbaka. Vi har aldrig egentligen vetat någonting förutom att det ursprungligen läcktes i en produktöverblick från Blizzard. Vi vet inte om det var fantasy eller science fiction eller mytologi eller vad, bara att det var nästa stora MMO.

Nu bekräftar Blizzard att det i alla fall är nerlagt. Det påbörjades när World of Warcraft var störst, för många många år sedan. Marknaden har förändrats, på många sätt till det värre, men grabbarna i Irvine är inte dumma. De vet att de äger praktiskt taget hela genren redan men att den inte växer. Under tiden har de släppt Starcraft II, och återerövrat RTS-genren. De har släppt Diablo III och mer eller mindre återerövrat dungeon hack-genren. De har gjort stora insteg på MOBA-fältet och på mobilspelsfronten med Heroes of the Storm och Hearthstone. De stora uppstickarna som The Old Republic, Final Fantasy XIV och Elder Scrolls Online puttrar på i bästa fall. Det enda de skulle åstadkomma genom att fortsätta att lägga enorma resurser på Titan är att kunna konkurrera med sig själva. Som Sony Online Entertainment gjorde med Everquest II, som ändå misslyckades att göra något annat än att stjäla några få fans från ettan.

Blizzard vill inte vara MMO-företaget, vilket är ett beundransvärt ställningstagande med tanke på hur vansinnigt mycket pengar de har tjänat på WoW. De vill inte vara studion som fortsätter att rapa samma framgång om och om igen. Tanken är att de ska satsa mer på flexibla projekt som inte behöver vara jättegiganter. Det låter utmärkt. Men samtidigt vill jag påpeka att i och med Titans bortgång så startade deras nyaste spelserie 1998. De kan leva på Warcraft, Starcraft och Diablo väldigt länge, men inte hur länge som helst. Det ska bli väldigt, väldigt spännande att se vilket spel de faktiskt vågar ställa upp bredvid sina tre giganter. Eller titaner.

wow_sulfuras

Lämna ett svar