Första intrycken av More Than Meets The Eye

Den har egentligen funnits ute i åratal, men jag ville undvika att köpa lösa nummer eller ens samlade album, när det finns en utgivning som samlar precis alla Transformers-serier i en logisk följd. Transformers: The IDW Collection har haft ett ganska långt uppehåll men nu rullar det på igen med Phase Two.

Det var mycket hype kring More Than Meets The Eye och dess systerserie Robots in Disguise som kördes parallellt. Det är en nystart på många sätt. Det gamla kriget är slut (…över) och alla får en ny chans. Handlingen delades i två och redan efter två avsnitt märks skillnaden från tidigare serier. Det är ännu mer karaktärsbaserat och inte särskilt mycket fan service. Det är en brokig skara som följer Rodimus på ett Battlestar Galactica-liknande uppdrag mot okända världar. Rodimus själv och Ultra Magnus är förstås välbekanta, men hur mycket karaktärsutveckling har vi egentligen fått, någonsin i alla dessa Transformers-berättelser, på Swerve, Tailgate, Rewind, Chromedome och Whirl? För att inte tala om Skids, som av någon anledning har brutit helt med sitt pacifistiska ursprung.

Det gör att berättelsen får en helt annan ton. Visst är det fortfarande robotar och det är fortfarande vitt skilda storlekar och former, inte minst eftersom tecknarstilen är ordentligt stiliserad. Men annars hade det kunnat vara vilken science fiction som helst, som sagt mycket likt BSG. Och det är lovande. Så jag tänker läsa vidare, och jag hoppas att Robots in Disguise, som är upplagd för mer politiska intriger, kommer att påminna om Babylon 5…

Lämna ett svar