Det luktar kakor i mitt kök

Stressig vecka nu. Igår fick jag en HETT efterlängtad försändelse som jag tillbringade hela kvällen åt att förbereda en videogrej om. Idag var jag iväg på träning med jodo-gänget. Förutom att nöta befintliga grejor fick jag också lära mig en ny kata i tanjojutsu (kort stav) och iaido. Båda var riktigt kul och ett bra komplement till min jodo och kenjutsu. En himla massa stilar börjar det bli.

Men sen var jag tvungen att åka och handla för att förbereda inför torsdagsfikat. Imorgon ska jag nämligen till farbror tandläkaren som kanske eller kanske inte ska göra en rotfyllning, vilket kanske eller kanske inte innebär att jag är utslagen resten av veckan. Imorgon får jag också det efterlängtade Dynasty Warriors 7 så om jag inte är död tänkte jag börja hårdlira det.

Så kvällen tillbringades alltså bland byttor och måttsatser, med kakaopulver, mint och riven apelsin. Jag har ett kakrecept som jag ärvde av min goda farmor, på riktigt mumsiga syltgrottor. Det har jag sen modifierat lite. Senaste gången gjorde jag tre varianter, nu blev det fem. Så disken står högt travad, men det får jag ta imorgon i smärtdimman. Nu måste jag snart sova.

Som ursäkt för låg aktivitet tänkte jag i alla fall bjuda på receptet.

Mikaels farmors syltgrottor (ca 30 st)
Sätt ugnen på 175 grader och sätt ut 30 medelstora formar (mindre än bullformar) på en plåt.

Blanda 4,5 dl mjöl, 1 dl socker, 1 tsk bakpulver, 1 msk vaniljsocker, 250 g margarin och 1 ägg i en bunke. Mixa ihop ordentligt tills det är en grynig, ljusgul blandning. Rulla ihop till bollar, ca 3-4 centimeter stora och lägg i formarna. Tryck ner en grop med fingret i varje. Om det blir för smuligt och allt bara spricker, blanda i lite mer margarin och mixa till. I originalreceptet ska du sedan ha en klick hallonsylt i varje grop, sen in i ugnen i 15 minuter. Det går även att variera med annat. Äppelmos i groparna (och en matsked kanel blandat i smeten) blir jättebra. Det går även att smaksätta smeten med annat och göra en glasyr (två stora skedar florsocker plus några droppar vatten plus smaksättning), då kör du grottorna i ugnen utan glasyr och häller dit den efteråt när de svalnat lite.

Lämna ett svar