Karlar med svärd

Efter sisådär 17 timmar är jag halvvägs genom Suikoden II. Jag har precis besegrat Kiba och hans son, och så har jag rekryterat Camus och Miklotov, två riktigt rekorderliga riddare som gjorde min syster alldeles till sig när det begav sig. Sen plockade jag också upp Futch och den fåordige Humphrey via ett sidospår. För att inte tala om att jag sprang på den bedårande förvirrade teleporteringsmagikern Viki i en skog. Det rullar på och snart är det dags för en av spelets mäktigaste scener.

Men låt mig stanna ett ögonblick och njuta av den fantastiska karaktärsdesignen. Trots att det finns en hel del udda figurer (inklusive, bara som exempel, en trärobot, en uppsättning flygekorrar, en enhörning och en familj (!) av bläckfiskar) är Suikoden II också väldigt jordnära, och en stor del av karaktärerna är gamla hederliga karlar med svärd. Redan nämnda Camus och Miklotov är av varianten riddare, medan Flik, Viktor och Humphrey är mer av äventyrare. Sen kommer den grymme Georg Prime (som senare retroaktivt skulle få en jätteroll i Suikoden V), den samurajliknande Freed Yamamoto, krigarlärlingen Hix, den mystiske Shin, den fjantige Vincent och, förstås, den märkliga Pesmerga, vars rivalitet med Yuber är en av många Suikoden-berättelser som aldrig fick ett slut. Allihop har samma sorts vapen, men är ändå extremt olika och har allihop sina egna personligheter och tricks. Sen kan vi också lägga på några damer med svärd, som Anita och Valeria.

Just Suikoden II är nog en av mina främsta inspirationer när det gäller karaktärsdesign. De flesta klär sig på ett funktionellt sätt, men ändå varierat och elegant. Det är fullständigt fritt från typiska japanskt rollspel-spektakel, sanslöst överdimensionerade vapen och bälten kors och tvärs. Samtidigt är det färgstarkt och tillräckligt unikt för att man alltid ska känna igen en av de 108 hjältarna från myllret av andra NPC:s i det här spelet (Suikoden II har även möjligen den största variationen av sprites för vanligt folk). Fumi Ishikawa, som designade det här och Suikoden III, är fullständigt fenomenal!

suikoden_viktor

Lämna ett svar