Marie Rose är problemet

deadoralive_marieroseDead or Alive Xtreme 3 släpps om en dryg månad, i Japan. Och den här gången verkar det bli enbart i Japan. Inte för att det stoppar någon som bryr sig eftersom spelet är regionsfritt på både Playstation 4 och Vita. Men även om jag gillade ettan en gång i tiden så är det väldigt svårt att gilla det här spelet.

Inte för att det nödvändigtvis är något fel med grundkonceptet: ren fan service med tjejer i bikini. Det hade väl inte skadat med lite jämlikhet och möjlighet för intresserade att få glutta på spelets killar (som tydligen ska få badbyxor i det ordinarie spelet), men att Kasumi springer runt i bikini för allmän beskådan stör mig inte som sådant. Då måste man börja uppröra sig över Chun-Li i Street Fighter V och sen svenska sommarstränder och sen går det bara utför och snart är man taliban.

Problemet är att Tecmo hittade på Marie Rose, som sedan raskt blev spelets populäraste karaktär. Det säger väl visserligen kanske mer om spelets fans än om Tecmo, men det har blivit ett problem. I själva Dead or Alive hölls hon relativt vettig, och jag har inget emot den typen av karaktärer i fightingspel heller. Det vimlar av figurer som är eller ser minderåriga ut i genren, och kan man bara hitta på en någorlunda trovärdig förklaring till varför de kan sparka stjärt så är det inte något hinder i mina ögon. Vi snackar trots allt om påhittade, overkliga figurer som bråkar med demoner, robotar och annat sånt. Ingen verklig människa drabbas. Och Marie Rose hade väl inte fungerat sämre i Dead or Alive än exempelvis Lucky Chloe i Tekken. Hon är förstås fortfarande irriterande, men att hon är svensk och gillar prinsesstårta är väl också lite kul (om än möjligen en pik för att vi bannlyste Dead or Alive Dimensions).

Grejen med Dead or Alive Xtreme är att det går ut på att titta på lättklädda tjejer. Som huvudaktivitet, inte som något som händer i förbifarten medan man fajtas. Det går inte att beskylla spelet för sexualisering – det går ut på sexualisering. Det går kanske att hävda att man spelar det för att det är kul med volleyboll, men det går också att hävda att man läser Playboy för artiklarna. Möjligen pinsamt att skylta med, men jag gillar inte censur och vill absolut inte förbjuda Xtreme eller liknande spel.

Men Marie Rose drar spelet långt förbi gränsen för gubbsjuka och in på faktisk pedofilvarning, när hon kryper runt i sanden framför kameran eller (förmodar jag) klänger runt på den nyligen utannonserade strippstången (för icke inblandade kan jag dock förklara: det förekommer ingen fullständig nakenhet i spelet och har aldrig gjort). Det spelar ingen roll att hon officiellt är arton och bara beter sig barnsligt. Hon ser ut som ett barn och befinner sig i ett spel som går ut på sexualisering av samtliga inblandade. Det blir smaklöst och onödigt.

Och irriterande, för annars skulle jag kunna tänka mig att köpa spelet. Det är förstås också lite märkligt (och talande) att de tjejer som utelämnades efter favoritomröstningen generellt är äldre – äldre i dessa sammanhang är alltså gamla tanter över tjugo – och att mina favoriter Mila och Tina uteblev. Därför var det nog inte aktuellt i alla fall. Men jag förstår inte Tecmos val. Att Marie Rose är med i spelet går möjligen för sig i Japan (innan någon beskyller Japan för att vara extra perversa så kan jag påpeka att Marie Rose även är populärast i väst), men det blir i praktiken omöjligt att släppa det någon annanstans. Inte på grund av uppretade moraltanter utan på grund av gammalt hederligt förnuft.

3 tankar kring ”Marie Rose är problemet

 1. Erik Malm

  Marginellt mer realistisk, ja. ^_^

  Gillar dock Tecmos grepp att göra henne svensk för att retas (om det nu stämmer).

  Apropå långt ifrån politiskt korrekt humor… jag skrattade till när jag såg att F.A.N.G.s storykapitel hette ”Predator and Prey”. Det finns nämligen en minst sagt tvivelaktig serie lemon fanfics från ~99 som heter just Predator/Prey, och går ut på att Chun-Li kidnappas och… utnyttjas av Bison, Sagat, Birdie och Vega, innan Ryu kommer och räddar henne (och de har en romantisk stund på ett hotell i Manilla). Ända sedan Birdie utannonserades till SFV har jag av någon anledning tänkt på raderna:

  (Sagat) ”Your turn.”

  In came Birdie.

 2. Mikael Inläggsförfattare

  Grejen är väl också att Marie Rose på det hela taget ser mer realistisk ut än Platinum eller Kira, plus att hon bokstavligen är omslagsflicka.

 3. Erik Malm

  Min gissning är att Tecmo inte bryr sig tillräckligt mycket om den västerländska marknaden för att ”censurera sig själva”, och jag klandrar dem inte. Gränsdragningen vid just Marie Rose känns IMO lite godtycklig (DOA har väl haft pedofil/pervostämpel sedan DOA2?), och är hon populärast överallt så måste hon ju göra något ”rätt”.

  I fråga om barnpornografi hamnar Arcana Heart (Lieselotte äter bakelser i officiell artwork, Kiras slemklump spricker och täcker henne när hon besegras med en superattack – bukkake, bukkake) och BlazBlue (minst sagt suggestiv upplåsbar Platinum the Trinity-artwork*) klart närmare än något jag sett i DOA. Båda har släppts i väst. Skillnaden ligger förstås i DOA-franchisens mainstreamstatus samt att fanservice är dess dragplåster.

  * Deras Trophy i BBCP heter ”Kono lolicon-domo!”/”You damn pedos!” (japanska)/”Why don’t you have a seat over there?” (engelska, referens till Chris Hansen från ”To Catch a Predator”)! Roligaste Trophy-namnet någonsin! ^_^

  Mitt enda egentliga problem med DOA(X) är att det, liksom Mortal Kombat-klonerna i mitten av 90-talet, drar till sig uppmärksamhet från mer eller mindre oinsatta kritiker som inte är sena att dra hela genren/mediet över en kam.

  Folk som inte fattar att Mai och Mika* i Japan ses nästan lika mycket som buffliga men harmlösa attention whores (föreslå gärna en översättning/synonym!) som sexsymboler, att skoluniformer inte per automatik innebär fetischistisk vulgärporr och att Hot Ryu inte är fightingvärldens första flört med kvinnliga spelare (”Det är väl bara bögar som gillar bishonen-killar och boys’ love?”).

  * Att ha med en animation där en karaktär daskar sig själv på baken, utan att baken alls är med i bild (varför inte zooma ut så att hela karaktären syns?), är ungefär lika meningsfullt som att kameran skulle fokusera på Frodos knän i stället för hand när han skall kasta ringen i Mount Doom. Slutposen av attacken förstördes också… ”dehumanizing”, Maddy Myers? Er jävla knäreflex-överkänslighet och brist på estetiskt sinne är avhumaniserande.

Lämna ett svar