Lego Ninjago City (70620)

Det känns som att det bara var igår som Lego släppte The Lego Batman Movie, som byggde på samma koncept som den fantastiska The Lego Movie, fast fokuserat på Batman och hans skurkgalleri. Därför är det lite märkligt att ännu en storfilm enligt samma mönster snart släpps: The Lego Ninjago Movie. Men det innebär i alla fall en serie extremt spektakulära byggset och inget är mer spektakulärt än Ninjago City.

Till den första filmen kom Sea Cow, ett gigantiskt och oproportioneligt piratskepp med tusentals delar. Det måste förstås överträffas, så till den här filmen får vi Ninjago City, ett superdetaljerat och superstort bygge som visar upp den märkliga Ninjago-världen där klassiska (och stereotypa) Asien-teman blandas med robotar och svävare. Resultatet blir ganska cyberpunkigt och det är faktiskt den övergripande känslan av det här setet. Och cyberpunk är något som aldrig egentligen har funnits i Lego, så det är en välkommen nyhet.

lego_ninjagocity01

Med över 4800 bitar är Ninjago City för tillfället det tredje största Lego-setet någonsin och det tar väldigt lång tid att bygga, gissningsvis runt 10 timmar. Men det blir aldrig enformigt, eftersom det består av så många separata enheter som allihop har en egen stil och egna små klurigheter. Bitar används på spektakulära sätt och vi får dessutom en trave helt nya. Men för att få någon sorts ordning är det nog bäst att börja från botten och arbeta sig uppåt.

lego_ninjagocity03

Det hela börjar med en kanal som slingrar sig runt gångvägen och en elegant stenbro. Redan här är det fullt med detaljer. Hela vattenytan är täckt med platta tiles, men under finns ett lager med olika färger som simulerar djup när man ser dem genom vattnet. På baksidan av kvarteret finns en liten hydda där en städrobot kan ladda upp sig och en liten fiskbutik. Butiken har också en vansinnig konstruktion av taket som är gjort av nitton kofötter på rad! Ovanpå, tillgängligt via en stege, finns det ett litet sovrum komplett med bäddmadrass på golvet och ett litet terum med konst och öppna ytor runtom. Och en krukväxt bestående av grönt hår.

Från baksidan, men egentligen inte tillgängligt via själva setet, finns en hiss som leder hela vägen upp. Den tar vi upp till den andra huvudsakliga våningen. Här finns en upphöjd trottoar som är dekorerad med massvis av reklamstickers. Precis runt hisstornet finns också en uppsättning utbytbara posters som bland annat gör reklam för en Galidor-film (med tanke på att Galidor var en superflopp och bidrog till att nästan sätta Lego i konkurs så är det nog mer ett internskämt). Den största delen tas upp av en krabbrestaurang, som har plats för ett gäng figurer men också har en smart designad grill där man kan stoppa in en krabba, och med lite Lego-magi få ut en grillad sådan! Ännu mer spektakulär är dock dekoren på utsidan, där Lego har använt runda tiles inuti en genomskinlig kloss på ett briljant sätt.

lego_ninjagocity04

Längre bort längs trottoaren finns en fungerande bankomat, som kan spotta ut en hel massa sedlar med ytterligare en gummibandsstyrd mekanik. Och bredvid finns en seriebutik som har ännu fler geniala småbyggen. Inte minst skylten ovanför, som använder en enda specialtryckt bit för att hjälpa till att bygga hela ordet COMICS. Inuti hittar man ett gäng microfigurer som föreställer actionfigurer, och kattpostern från den första Lego-filmen.

Mellanvåningen ovanför börjar från vänster med ett klurigt designat fönster men inget finns där inne (även om det är möjligt att låsa in en figur där). Ovanför restaurangen finns en klädaffär som verkar specialisera sig på huvudbonader. Det är mest en ursäkt för att få använda en gammal rundad genomskinlig panel på ett helt nytt sätt och skapa ett enastående tjusigt skyltfönster. Och så finns en extremt diskret referens till gamla M-Tron. Det övergivna huset bredvid innehåller ett körsbärsträd som slagit rot och växer hejdlöst ut genom fönstret.

lego_ninjagocity05

Så har vi slutligen kommit upp till taket, som har en öppen sushirestaurang. Egentligen finns ingen kock här – krabbkocken kan dock klä ut sig och fylla även den rollen. Men som av en slump har Lego släppt en sushikock som separat figur. Hmmm. I alla fall, här finns ytterligare en smart funktion där man vrider på en knopp och hela rullbandet med sushitallrikar åker runt. Baktill finns också en tjusigt inredd toalett i japansk stil i det gröna tornet.

Bredvid terrassen finns också en sista byggnad, där filmens huvudperson Lloyd bor med sin mor. Det är en pytteliten etta som ändå är proppad med detaljer, inklusive en bokhylla, ett skrivbord och en våningssäng. Gömd i takbjälkarna finns också Lloyds ninjadräkt. Här kan man också särskilt notera taket, som använder i övrigt rätt värdelösa bitar uppochner för att skapa den karaktäristiska formen på asiatiska tegelpannor. Jag kan också passa på att nämna att delar av taket längs terrassen är uppbyggt av gamla hederliga bildörrar!

Så har vi bara tornet kvar. Förutom toaletten finns det egentligen inget inuti, men på det asiatiska temat är det också viktigt med det som inte finns där, alltså det stora hålet i mitten. Här finns en sista smart designlösning för att åstadkomma det vertikala hålet med helt vanliga bitar. Sen återstår bara några sidobyggen som den sjukt komplicerade blåsfisken och en blå bläckfisk för att komplettera utseendet.

lego_ninjagocity02

Det hela ger ett kaotiskt men också livfullt intryck. Det är som hela min Lego-stad med massor av olika byggnader, fast komprimerat till en enda gigantisk sådan. Faktum är att hela alltet är byggt på en likadan 32×32-platta och byggnaden är förberedd för att kopplas ihop med befintliga modulhus. Däremot följer den inte standarden för trottoaren så någon sorts övergång behöver byggas. Annars fungerar den förstås också utmärkt som fristående byggnad.

Med på köpet får man en trave minifigurer men det finns egentligen inte så mycket att säga om dem. Det är mestadels civilister och bakgrundsfigurer, men de passar förstås bra att befolka staden med. Det är för övrigt ett stort plus med Ninjago City: med alla gator och byggnader och stegar och skrymslen överallt så lär den här svälja ett femtiotal figurer utan att kännas överfylld. Det låter utmärkt för mig som har alldeles för många extrafigurer att använda till något.

Med ett pris på 3199 kronor är det förstås inget man spontanköper (om man inte är jag), men trots det känns priset rimligt för vad man får. Som Lego-bygge är det makalöst och bjuder som sagt både på nya bitar (dock generellt ganska trist använda) och massor av helt nya sätt att använda gamla sådana. Det känns också extremt lekvänligt, förutom att det blir bökigt att lyfta av alla delar så fort man ska komma åt insidan. Den enda bristen är att det är otympligt. Vi snackar sex kilo ren plast. Det finns inget naturligt ställe att hålla i den när man lyfter, och eftersom alla övre delarna är staplade och bara sitter fast med enstaka bitar är det extremt viktigt att balansera det hela så inget trillar av. Men det är också det enda negativa jag kan komma på. Ninjago City är påkostat och detaljerat in i minsta detalj, och även ett år som har bjudit på mästerverk som Assembly Square, Saturn V och Carousel känns det som yppersta toppklass.

Lämna ett svar