Lego Space Police SP-Striker (6781)

Dags att kika närmare på en riktig raritet! Mitt i vårens sedvanliga explosion av nysläpp från Lego tyckte jag att det var dags att unna sig en klassiker som jag missade när det begav sig. Space Police var ett av Legos första specifika rymdteman. Med dagens mått var det en kortfattad historia: det omfattade sex stycken olika set som släpptes 1989. Men det var precis i den åldern då jag lusläste reklamfoldrarna och suktade efter det mesta (som om jag någonsin har slutat). Space Police hade ett väldigt karakteristiskt utseende med blått, svart och detaljer i genomskinligt rött.

lego_spacepolice02

SP-Striker utnyttjade det här lite extra, genom att dessutom blanda in ljuseffekter. Några år tidigare hade Light & Sound-systemet lanserats och fanns i en rad olika teman, ofta till föräldrars förtret då de klumpiga 9-voltsbatteriboxarna kopplades till små sirener. Det här setet slopade ljudet men inkluderade några tämligen unika bitar för att expandera ljusshowen. Med två ljusramper som annars bara släpptes i två andra set får det här polisskeppet en saftblandare som heter duga, och dessutom används en trave elektrifierade specialbitar för att leda ljus till en liten display inne i cockpit som var exklusiv för det här. Men ska man vara riktigt ärlig så är det en ganska tam ljuseffekt. I dagsljus ser man knappt någon skillnad och det behövs rätt rejäl exponering för att det ska framträda på bilder.

Men utöver den gimmicken är SP-Striker ett utmärkt litet bygge. Det har bara 218 delar, som idag knappt skulle räcka till en rallybil, men på den tiden var det större bitar och mindre finlir, så resultatet blir ett lagom stort skepp som ligger bra i handen för lite svoschande. Det har vissa likheter med Galactic Peace Keeper, som var det enda Space Police-setet jag kom över när det begav sig, men det här är betydligt större. Hela mittpartiet utgörs dock av batteriboxen som ger en ovanligt stabil tyngd till det hela. Baktill finns den typiska löstagbara cellen där man kunde stoppa in en lömsk Blacktron-figur.

Jo, figurerna. Det här var ungefär samtidigt som det första piratlegot men man hade fortfarande bara de klassiska smilie-ansiktena. Space Police var också i praktiken en Futuron-figur med andra färger, men det är fortfarande en väldigt elegant design. Blacktron-figuren däremot är en av tidernas bästa i sin stilrena enkelhet.

lego_spacepolice01

För att göra det rättvisa i hyllan byggde jag ett stativ, och med det kan SP-Striker gott och väl mäta sig med moderna Lego-rymdskepp. Designen är tidlös samtidigt som den är väldigt klassisk, och färgerna är fortfarande helgrymma. Trots att det är närmare trettio år gammalt var det här exemplaret också i gott skick. Det är inte heller ohyggligt dyrt. Drygt 500 kronor får du räkna med, men du får inte så mycket mer sett till volym om du köper exempelvis något från Star Wars idag. För mig var valet i alla fall enkelt.

Lämna ett svar