Lego Volkswagen Beetle (10252)

Egentligen skulle man kunna köpa allt i Legos Creator Expert-serie och veta att man blir nöjd. Förutom modulhusen som är i en klass för sig tenderar också alla fristående fordon och byggnader att vara mästerverk. Så också den här beetlen – folkan – bubblan – vad man nu vill kalla den. Den fick mig att köpa den likaledes utmärkta VW T1 Camper Van som ursprungligen släpptes för fem år sedan, så det hade varit en stor besvikelse om den inte hade levererat. Men som den levererar!

beetle_01

Med 1167 bitar för 1099 kronor, att jämföra med Camperns 1334 för samma pris, är det ett marginellt sämre värde vad gäller kvantitet. Fast jag har aldrig riktigt litat på det måttet. Man måste se på vad man får för pengarna. Beetlen har en iögonfallande azurblå färg där många bitar aldrig tidigare har gjorts i den här kulören, så för samlare och byggare är den spännande redan där. De enda helt nya bitarna är de åtta kvartscirklarna som utgör stänkskärmar, men även dessa lär dyka upp i andra färger senare. Även andra små hjälpsamma bitar dyker upp i nya färger, så det är spännande att bara kika i lådan och se vad man får.

Själva bygget är helt enkelt genialt, och här märks den största skillnaden på de fem åren som har gått sedan Campern. Mike Psiaki har bara varit aktiv Lego-designer i tre år, men ligger bakom både den här och förra årets Ferrari F40, såväl som de extremt populära Creator-seten Bike Shop & Café, Blue Power Jet och årets Vacation Getaways. Teknikerna är fantastiska och framför allt blir det aldrig komplicerat att bygga. Hela vägen bygger man märkliga kopplingspunkter på längden och tvären, som sedan visar sig hålla ihop delar längre fram. Det finns många anmärkningsvärda lösningar, men allra häftigast var det nog att bygga en liten bit ovanför de bakre hjulen. Det blev en liten konstruktion som sedan precis gick att passa in och trycka på plats, med mindre än en halv plattas utrymme. En annan lösning håller bakluckan (motorhuven) på två armar som egentligen är helt fristående, men som kläms fast under bakrutan så att det ser ut som att de sitter ihop. Jag är också överväldigad av den enkla lösningen för strålkastarna (riddarsköldar) och en liten kurvad bit som sitter på bakkanten av den främre stänkskärmen och som egentligen snurrar fritt, men hålls fast mellan två andra bitar. Sen har vi slangen på framhuven som både skapar den karaktäristiska delade huven men också fungerar för att hålla den vinklade delen (som sitter upp och ner) i rätt vinkel.

En av de stora bristerna med Campern var klistermärkena, som i många fall satt på genomskinliga ytor och var extremt svåra att få på plats utan fingeravtryck. Även det här använder några klistermärken, men de är mycket lättare att använda och har tillräckliga färgade ytor att hålla på. Överlag skapar de väldigt trovärdiga detaljer. Man slipper våndas över loggan eftersom de är förtryckta, och man får några extra exemplar av sponsordekalerna om man skulle misslyckas med dem.

beetle_04

Campern är byggd på samma bas som den klassiska Beetlen, och båda modellerna har samma skala och ser utmärkta ut tillsammans. Egentligen följer inga figurer med, men liksom i Campern är skalan perfekt anpassad till de gamla Technic-figurerna, som visserligen ser aningen små ut bredvid bilen men som precis ryms i förarsätet med hjälm och allt. Det kan inte vara ett sammanträffande. Det enda som saknas här hade väl varit en officiell lämplig surfarfigur i rätt skala. Precis som den lilla hippien från Collectible Minifigures passade till Campern vore en surfare utmärkt för den här.

beetle_02

För det finns ju lite tillbehör också. På taket finns ett elegant takräcke med en surfbräda (som hålls fast av justerbara gummikuddar) och en kylväska. Denna i sin tur har några flaskor och lite ”is”. Baktill i Beetlen finns också en ihoprullad filt. Det är dock inte riktigt lika charmant som Mini Cooperns picknickfilt som hade baguetter och en vattenflaska.

beetle_03

Min första reaktion efter att ha byggt klart den här tillsammans med en kompis var att detta är ett av Legos allra bästa set genom tiderna. Man får leta långt och längre efter brister. Jag har en: att extrahjulet under framhuven sticker ner under bilen och tenderar att trycka upp huven om man lyfter bilen oförsiktigt. Annars är det rejält bygge i en extremt spännande färg med massvis av nya, fascinerande bitar som bara skriker åt mig att göra något mer med dem. Både konstruktionen och byggnadsproceduren är perfekta. Slutresultatet är ett bygge som på avstånd lätt kan tas för en skalenlig modell, där nästan alla typiska Lego-kännetecken har dolts på eleganta sätt. Detta är ett mästerverk.

Lämna ett svar