Legogubbens pappa är död

Jens Nygaard Knudsen är död. Det meddelar Mark Stafford, en av Legos främsta designers. Du vet förmodligen inte vem han var, och det visste inte jag heller förrän nu, men du känner garanterat till det han skapade: legogubben, eller mer korrekt minifiguren. Den lanserades 1978 och har sedan följt med, i grunden oförändrad, i över fyrtio år. Efter den framgången blev Jens under en period huvuddesigner på Lego och var med och tog fram alla de klassiska serierna: Space, Town, Castle, Pirate och även senare nittiotalsserier som Ice Planet och Adventurers.

lego_minifigs

jensnygaardknutsen

Du kanske inte, som jag, har trettio minifigurer inom synhåll här från skrivbordet utan att jag ens behöver vända mig om, men de flesta bör ha handskats med åtskilliga av hans skapelser genom åren. Vilken är din favorit? Själv är jag väldigt svag för den klassiska helsvarta Blacktron-figuren.

lego_40th_santa_02

Lämna ett svar