Lyssna-klart-faktorn i min musiksamling

Jag tillhör den där generationen som vägrar att ge upp min musiksamling. Det kanske är smidigare att strömma musiken, men jag trivs utmärkt med att äga min musik och göra precis vad jag vill med den, oavsett vad någon tjurig artist, utgånget abonnemang eller trilskande internetanslutning vill göra åt saken. Men allt är inte noggrant utvalt låt för låt eller album för album. Mycket är rippat från något spel eller bara dumpat in hela skivan när jag egentligen bara ville ha en låt. Så när jag känner för lite blandad musik och bara kör shuffle på hela samlingen (i WinAMP – förstås) så får jag bläddra förbi mycket dynga.

Så i ett försök att bringa ordning i kaoset, och möjligen roa någon med min musiksmak eller brist på sådan, låt oss göra ett empiriskt experiment. Jag lyssnar på de första tio slumpmässiga låtarna, så ser vi hur många jag vill lyssna klart på och hur många jag hoppar över. Om lyssna-klart-faktorn inte är minst, låt säga, 3 av 10, så måste jag radera minst hundra låtar. Skulle jag snubbla över någon kort trudelutt under en minut så räknas den inte. Vi provar!

(jag kan påpeka att jag, innan det här testat börjar, redan har städat bort några tusen korta stycken från mappen World of Warcraft av typen ”bakgrundsmusik på stäpp, 50 sek”)

Quicksand – Nobuo Uematsu
winamp_nextHmmm, börjar lite märkligt det här. Ett ösigt Turrican-doftande stycke från Final Fantasy XIV, men tyvärr spelade jag det för lite för att få någon relation till majoriteten av musiken.

Belato neutrality 00 – ?
winamp_playVad i sjutton? Denna har jag aldrig hört förut. Men bra är det. Ett symfoniskt pianostycke som växer från en lugn början. Måste tjuvkika i filinfon. Ah, just ja. RF Online var ett tämligen hemskt MMO som jag bara testade kort, men det hade en del strålande musik inklusive tydligen denna. Det var en kandidat till att ha rensats men uppenbarligen måste jag lyssna igenom hela först.

Kisses of Fire – ABBA
winamp_playÄntligen en igenkännbar låt! Ingen av ABBA:s bästa och lite skrikig standardpop, men ändå helt okej. Måste ändå gilla lyrik som ”I’ve had my share of love affairs and they were nothing compared to this”.

Be Our Guest (på japanska) – Beauty and the Beast
winamp_nextIbland har jag fått för mig att leta rätt på utländska versioner av Disney-musik, som ju förstås dubbas överallt. Varför jag tog hem en japansk version av den här låten som jag inte ens gillar till att börja med kan man fråga sig.

雪舞 – V.K
winamp_playJa nu får vi se hur bra teckenkodningen pallar det här. Jag köpte en drös musik av V.K efter att ha hört dennes musik i Deemo. Det här låter som ganska traditionell kinesisk musik med lite mer orkestralt tryck, skulle kunna vara taget rakt från Shenmue. En googling visar en söt kinesiska från någon sorts historiskt drama, så det kan väl stämma.

開かれる道~巨像との戦い~ – Koh Otani
winamp_playStycke åtta från soundtracket till Shadow of the Colossus, som förstås är magnifikt och dessutom inte så långa stycken, så den här lyssnar jag gärna klart.

Mr Roboto – The Protomen
winamp_playAh, en skön remake av Styx gamla låt, av åttiotalsretrobandet The Protomen.

Dwimorberg, the Haunted Mountain – Howard Shore
winamp_nextEtt av få mindre intressanta stycken från Lord of the Rings-soundtracket. Hoppar över detta.

Freedom – Chris Hülsbeck
winamp_nextDetta var min inspelning direkt från Amigan för att få ett fräscht komplett soundtrack för Turrican II. Lite trist nu när det finns förbättrade nytolkningar.

Babylon 5 Theme – Christopher Franke
winamp_playLedmotivet till Babylon 5 är fortfarande utmärkt och väcker många minnen av timtals av bra sci-fi. Det var länge sedan jag hörde hela dock – introt i serien är förstås nerkortat.

Bilbo’s Song – Howard Shore
winamp_playNämen, mer Lord of the Rings. Det här borde vara från slutet av Return of the King om jag inte minns fel.

Zoku – Kishidan
winamp_playNormalt hade den här J-rockdängan inte varit något för mig, men som en del av soundtracket till Ouendan 2, där ett gäng tekniker bygger en superrobot, har den permanent etsat fast sig i hjärnbarken.

Hmmm. Det slår mig nu att jag råkade köra tolv låtar av bara farten. Men det var inga som helst problem att uppnå tre bra låtar – uppenbarligen gjorde det en hel del att städa. Så jag får glädja mig åt en ganska presentabel musiksamling för tillfället. Nu ska jag lyssna på hela Ouendan-soundtracket!

Lämna ett svar