Provar på Falke

Jag hade stora förväntningar på Falke, som någon som själv slåss med stav. Nu har jag testat och jag är inte helt överväldigad. Falke är en helt ny karaktär på ”klon av Bison”-temat som inte är ohyggligt originell till att börja med, och hon är ytterligare en blond karaktär i ett spel som, mot all etnografisk sannolikhet, har alldeles för många blonda karaktärer. Jag är inte heller särskilt förtjust i hennes standardesign med det där gräsliga blå läppstiftet, och behövde vi verkligen ännu en blond kurvig tjej som är allergisk mot byxor?

Liksom Ed har Falke enbart knappkombinationer, förutom superattacken. Och liksom Ed visar hon på begränsningarna med en sån uppsättning, tillsammans med fördelarna med att ha det som Street Fighter brukar. Hennes specialattacker görs genom att hålla in en knapp och släppa, alternativt genom att trycka på två slag eller två sparkar samtidigt. EX-varianterna görs med tre knappar. Men redan där saknar hon möjligheten till tre varianter (plus EX) av varje specialare, som därmed kan ha lite olika tillämpning. Inte tre olika vinklar som på Rashids Spinning Mixer, inte att någon attack har kortare räckvidd men är säkrare, och så vidare. Grejen med att hålla in en knapp och släppa har också använts som gimmick på Balrog, och även för Hilde i Soul Calibur vilket tyvärr gjorde även henne lite stökig att använda. Det blir liksom ett helt annat tankesätt och muskelminne, så Falke känns också ointuitiv.

Tydligen håller Capcom på att bygga upp ett ”Neo-Shadaloo” som en vacker dag kan föra handlingen vidare när Bison bestämt sig för att inte längre återupplivas till höger och vänster (alternativt väljer att ta över Eds kropp och återupplivas den vägen). Förutom Ed och Falke finns det också en märklig gorilla – att nästa karaktär G har stora likheter med Greg från Bloody Roar som förvandlades till en gorilla är väl bara ett sammanträffande. Där behövs det i alla fall fler karaktärer så Falke fyller ett syfte på det sättet. Men alltså, om man ville ha en kämpe med stav som flytt från Shadaloo och blir nära vän med Ed … varför inte Jianyu? Hon var inte ens med i storyläget i Street Fighter V så det hade kunnat bero på att hon sparades som en spelbar karaktär, men nej.

På det hela taget är jag alltså inte särskilt förtjust i Falke, tyvärr. Hennes märkliga specialattacker hade kunnat fungera som komplement till ett stabilt grundspel, men för att vara någon med stav har hon usla pokes med dålig räckvidd och begränsad täckning. Där fungerar någon som Billy Kane betydligt bättre. Jag menar – att kunna göra en attack med lång räckvidd rakt framåt borde väl vara det minsta man kan önska sig av en stavkämpe. Och nej, en hoppspark med långsam uppstart räcker inte.

En tanke kring ”Provar på Falke

 1. Erik Malm

  Falke blev, med all rätt, ett epic fail-meme efter några timmar.

  1. Hennes moveset är nästan parodiskt tråkigt. Specialattacker som ser ut som normals fungerar bara om man heter Makoto eller Azrael och slår svinhårt. Superattacken… don’t get me started. Dessutom ligger animationskvalitén som bäst på NetherRealm-nivå.

  2. Hon är kass (korta pokes med stora hurtboxes, medioker walkspeed och skada, ingen overhead utanför VT2, och så vidare). Som du säger är kontrollschemat också begränsande.

  3. Designen är ojämn. Jag älskar läppstiftet och frisyren – som någon sade hade hon platsat i Stone Ocean (sjätte delen av JoJo). “The Baroness”-kombinationen militärjacka + synliga underkläder är tveksam (särskilt med tanke på hennes personlighet) och den där hatten ser inte bättre ut än den gjorde på SFIV-Cammy eller Stone Ocean-Anasui.

  4. Hennes bakgrundshistoria är näst intill identisk med Decapres. Och Eds. Och Juris. Och Juni/Julis. Och Necros. Och Cammys….

  Så här borde det ha gått till:

  Boxer “räddar” Ed, som blir tonåring på kort tid. Boxers Shadolookontakter leder dem till ett tyskt fängelse där Shadoloo experimenterar på vissa fångar. (Stone Ocean!) De hjälper Falke att rymma eftersom Ed känner sympati och vill veta mer om Shadoloo och det där märket de har på händerna.

  Sedan träffar de killen med världens rundaste skepparkrans, men ingen jävla gorilla. (Det här är inte DC Comics med Monsieur Mallard/Gorilla Grodd eller Overwatch. Allt – ALLT – blir sämre med apor.) De kallar sig inte heller för Neo-Shadoloo.

  Ed är inget steroidknippe utan en senig yngling som förlitar sig på sin intelligens och någon form av Psycho Power som förseglar motståndarens energi.

  Falke har riktiga “rifle stances” (som Chris/Elphelt) i stället för de där “hålla in en knapp” projektilerna. Eftersom hon tydligen på Gambitvis kan ladda föremål och folk med kinetisk energi skulle hon kunna använda tidsinställda bomber av något slag (Doctrine Dark/Leona).

Lämna ett svar