Se Zootropolis snarast

Jag var och såg Disneys senaste animerade film, Zootropolis, och jag är minst sagt imponerad. Nog för att konceptet och trailers lovade gott, men det fanns oväntat mycket att gilla. Grundidén är ganska enkel: det finns inga människor. Istället har djuren utvecklats från sina primitiva stadier och blivit moderna, stadslevande däggdjur som lever sida vid sida (vad som gäller för fåglar eller insekter framgår inte, men troligen är de fortfarande ”djur”). Men till skillnad från den gamla tidens Disney-filmer där djur uppträdde som människor utan någon vidare förklaring (Robin Hood, Basil Mus eller hela Kalle Anka-grejen) så är det en viktig del av handlingen här.

Faktum är att man nog kan klassa Zootropolis som science-fiction. Mycket tid går åt till att förklara och visa (med geniala scener) hur en stad faktiskt skulle fungera när allt från pyttesmå möss till elefanter är intelligenta och civiliserade medborgare. Det mesta händer i bakgrunden men det här blir ett givet bluray-köp för att noggrant granska alla detaljer.

Handlingen kretsar kring kaninen Judy, som blir den första av sin ras i stadens polis. Men hon behandlas som ett skämt och tvingas övertala gatuskojaren Nick, en räv med klara Robin Hood-komplex, att hjälpa henne. Det blir i själva verket en buddy cop-komedi med en del rätt oväntade vändningar som till stor del bygger på den strålande kemin mellan huvudpersonerna. Judy själv är bedårande och även om hon till en början känns lite väl lik Anna från Frozen (förutom det här med öron och att vara två fot hög) så är hon en utmärkt hjältinna.

Möjligen är en del skämt lite väl tidstypiska – det skämtas hejvilt med mobilkultur – men Disney vore inte det moderna Disney om de inte hanterade en del tidlösa frågor. Trots den amerikanska titeln Zootopia är det knappast någon utopi, och bakom den polerade ytan frodas fördomar mellan raserna. Det kommer säkert att reta upp vissa i dagens klimat, men å andra sidan har jag inget emot att reta upp folk som tycker att ”behandla alla lika och rättvist” är ett kränkande koncept.

Den är inte lika innerligt mysig som Frozen, och jag vet inte om det kommer att bli en framtida klassiker. Men Zootropolis är en smart, snygg och oerhört rolig film. Se den.

zootropolis

Lämna ett svar