Snart är Playstation 3-ägare hemlösa

Sonys märkliga onlinetjänst Home kommer att stänga ner den 31 mars 2015, efter drygt sex år. Inget har sagts om vad som kommer att hända med allt man har köpt, men jag skulle tro att det faller under något avtal man klickade förbi en gång i tiden. Det vill säga: ajöss och tack för pengarna. Och det handlar om en hel del pengar. Trots att gamers ända sedan begynnelsen, nästan vid konsolens början, har ifrågasatt och häcklat Home så har det varit en braksuccé för Sony och de som uppskattade det.

Själv såg jag fram emot en lite mer uppstyrd virtuell verklighet efter att ha testat det anarkistiska och supertrasiga Second Life. Jag hoppades på någon sorts Metaverse, där jag skulle kunna gå runt som låtsassamuraj och umgås med likasinnade. Så blev det inte riktigt. Den mest hypade funktionen, att kunna se sina troféer samlade i ett rum på ett sätt som skulle få Xbox-achievements att verka störtlöjliga, blev aldrig av. Och en så simpel funktion som att kunna sätta upp bilder på sina väggar kom till USA men inte till Europa av någon för allt oförklarad anledning. Så jag tappade sugen. Men ändå, genom åren blev det några besök. Låt mig tänka fram några minnen.

* Den första dagen i den vita strandlägenheten, då man satte ihop en någorlunda liknande avatar och försökte utforska, bara för att springa på buggar och enstaka teatrar som visade reklamtrailers om och om igen. Sedan försökte jag bowla, vilket gick sådär. Spelade lite schack. Tänkte att detta blir nog grymt en dag.

* Ett besök på Loco Roco-ön och i en liten Pixeljunk Shooter-display där man egentligen inte kunde göra något.

* Ett interaktivt Buzz där jag vann första pris genom att ställa mig på rätt panel för att besvara en massa frågor.

* Ett helt hysteriskt dåligt F2P-rollspel som trots allt utnyttjade Home-motorn även i stridandet.

* Ett E3 något år då det både gick att besöka en virtuell kopia av Sonys bås och se alla trailers, och där jag även fick en hemsk tröja. Jag vet inte om det var samma år eller nästa, när Sony skulle strömma sin konferens via Home. Det var innan var och varannan spelsajt erbjöd strömmar så det var lite häftigt, men jag vill minnas att det blev så fördröjt att det var bättre att leta någon annanstans.

* Mitt försök att bli samuraj gick sådär. Jag hittade en gratis Snake Eyes-outfit med tillhörande svärd, men det gav mig en väldigt icke-karaktäristisk slimmad kropp. Senare hittade jag en yukata i Irems lugna monter med Japan-tema. Och det var något rätt komplext medeltids-Japan-event där man fick slåss mot lite fiender. Där köpte jag lite utrustning, det enda jag har betalat för i Home. Så jag blir bara av med grejer för några tior. Värre kunde det vara.

Ja, på det hela taget var Home ett halvt misslyckande. Det kom aldrig ur beta och det var alltid klumpigt att behöva ladda ner sektioner, eftersom jag så sällan var inne. Å andra sidan är ett halvt misslyckande en halv framgång, och det var som sagt lönsamt. Och jag är inte bergsäker på att Sony har gett upp helt. De har inte sagt något om en Playstation 4-variant, men med tanke på att deras konkurrent Oculus Rift nu ägs av Facebook, så vore jag inte helt överraskad om det kommer att komma någon sorts VR-version av Facebook-väggen (vilket i och för sig är en skrämmande tanke). Och då kan Sony komma först ut med en VR-version av Home till sin Morpheus. Och även om det fortfarande är precis samma sak som idag, så kommer jag nog i så fall att känna mig tvingad att prova. För då är det verkligen så nära Metaverse vi har kommit…

home_tfshirt
Den enda bilden av Home jag tydligen har kvar. Tur att det var en sån läckerbit.

Lämna ett svar