Stackars Rayman

Det blev en förhandsbokning av Vita till slut. Jag debatterade ett tag hur jag skulle göra. Det är lite märkligt egentligen. På pappret tror jag aldrig det har funnits en så solid launch-lineup till något format. Det finns säkert tio riktigt bra spel att välja mellan. Problemet, om det nu är ett, är att det inte finns en enda strålande stjärna. Inget Halo, inget Smash Bros, inget Super Mario 64, och därför är det lite svårare att verkligen motivera den från start.

Ett annat problem så här till en början är att det är PSP-releasen all over again. Seriöst. Ett Capcom-fightingspel, ett Virtua Tennis, ett Everybody’s Golf, ett Lumines, ett Wipeout, ett Ridge Racer, ett fotbollsspel, lite racing och ett plattformsactionspel i nerskalad version från en av Sonys franchiser. Jag sitter och kollar bland spelen och det är inget som verkligen känns supernytt och fräscht. Skulle möjligen vara Little Deviants då (som kanske skulle kunna jämföras med Mercury). De intressanta spelen kommer senare: Gravity Rush, Dragon’s Crown, Street Fighter x Tekken, DJ Max Technika.

Jag bokade i alla fall på Game och får därför med Rayman Origins. Liknande erbjudanden finns också på Gamestop, Webhallen och Amazon, med flera. Seriöst, det kastas Rayman till höger och vänster. Det är förstås positivt för spelare som får möjlighet att spela ett väldigt bra plattformsspel (jag lirade igenom större delen av konsolversionen över nyår), men det är också negativt för Rayman, Ubisoft, Michel Ancel och i förlängningen för Beyond Good & Evil 2.

Ett spel kastas inte med i rabatterbjudanden redan från start om det förväntas att sälja. Man ser inte Uncharted i de här paketen för det kommer troligen att sälja ändå. Ubisoft vet att Rayman Origins är en dunderflopp till konsol och väntar sig inte att kunna prångla ut särskilt många exemplar. Därför är det bättre att erbjuda dem billigt till Sony som i sin tur kan erbjuda återförsäljarna prisvärda paket. Det blir många som får se spelet och kanske kan det påverka chanserna inför en uppföljare, men jag tror tyvärr inte att det kommer.

Tyvärr. Rayman Origins var ett superskönt plattformsspel som var tokroligt för två-fyra spelare, men kommersiellt var det dödfött. Att försöka ta 600 kronor för ett tvådimensionellt plattformsspel år 2011, om det inte heter Super Mario, är närmast vansinne. Inte ens Kirby eller Donkey Kongs plattformare blev några superframgångar, trots hög kvalitet. Mycket riktigt störtdök det och går lätt att hitta för halva priset nu, men det säljer inte direkt några mängder nu heller.

Inte nog med att ett bra spel inte får den framgång det hade förtjänat (i en perfekt värld), det innebär också att Beyond Good & Evil 2 sitter lite lösare. Michel Ancel var närmast brutalt uppriktig innan releasen och bad fansen att stötta Rayman för att Ubisoft skulle ge honom en chans med sitt nästa spel. Nu förstår jag inte riktigt resonemanget där eftersom de är två helt olika titlar, men ändå.

Det är i alla fall ett billigt spel och ett bra spel att börja med, så för oss spelare är det ju ett plus. På kort sikt, i alla fall.

Lämna ett svar