Transformers: The IDW Collection #6

Förutom en långpromenad har jag ägnat kvällen åt att kika igenom mina inköp från Amazon. Dels plöjde jag igenom det första Linda och Valentin-albumet (på franska, till och med) och dels sträckläste jag Transformers: The IDW Collection #6. Den här sjätte inbundna samlingen har Bumblebee på omslaget och han är också en av de viktigaste. Fyra serier finns med:

De första sex delarna av den pågående serien handlar om livet efter det stora kriget, om hur Autobots gömmer sig från människorna som vill jaga rätt på dem likväl som Decepticons, och hur de reagerar på det. När Optimus Prime ger upp för att försöka medla fred splittras Autobots, där Bumblebee leder de sista trogna medan Hot Rod sticker iväg och söker efter en väg bort från planeten. Och för att lyckas med det ingår han en minst sagt oväntad pakt… Generellt gillade jag den här delen, med många intressanta karaktärsporträtt. Det är kul att se hur IDW plockar och pusslar om i etablerade strukturer, nu när figurerna inte längre är leksaksreklam som ska lanseras i givna team. Synd bara att Don Figueroa, som annars är en av mina favorittecknare, har valt en grötig, filmliknande stil på robotarna som förtar mycket av charmen.

Nästa del heter kort och gott Bumblebee, och spolar tillbaka till mitt i serien för att fokusera på just att Bumblebee blir ledare och hur han hanterar det. Det blir en ganska långdragen historia där människorna försöker lura Autobots att jaga rätt på både de utflugna kollegorna under Hot Rod såväl som Decepticons, och jag vet inte riktigt hur den kan passas in i kontinuiteten. Tecknarstilen är också väldigt mörk och kantig. Men även här finns en del bra karaktärsögonblick.

Sen har vi Last Stand of the Wreckers, som följer upp många sidospår från den övergripande historien. Vi får se vad som hände med Fortress Maximus (som i den här historien är fängelsechef), vi får en introduktion till gamle enorma leksaken Overlord som tidigare haft väldigt bristfällig karaktärisering, och massvis av rätt värdelösa Transformers från åren runt 1990 får en chans att lysa lite när de går med i den legendariska kommandogruppen Wreckers. Wreckers var ursprungligen ett påhitt av Simon Furman till den brittiska tidningen och använde figurer som inte dykte upp i den amerikanska serien, och samma grundkoncept finns med här också. Det hela blir en oväntat grym och mörk historia, som någon sorts Apocalypse Now i Transformers-tappning, om kamratskap, svek, galenskap och att hitta något värt att dö för. Helt klart en av de bästa sammanhållna berättelserna i IDW:s kontinuitet.

Slutligen avslutas samlingen med en närmare titt på en av mina favoriter i Spotlight: Prowl, som egentligen borde ha varit först då det är någon sorts övergång från All Hail Megatron och den pågående serien. Prowl är i alla fall undercover som polisbil i det raserade New York och försöker lära sig om mänskligheten. Ännu en bra liten historia, som många i Spotlight-serien. En av Transformers styrkor som universum är ju faktiskt att varje leksak (då, i originalutbudet) var en ny karaktär som nu går att utforska närmare, istället för att hälften ska vara olika varianter på Bumblebee.

Lämna ett svar