What If?

Jag är inte specifikt intresserad av den smarta webbserien XKCD, men det går onekligen inte att vistas på internet mer än 5,23 dygn utan att utsättas för den. Men nu har jag fått en betydligt större dos: boken ”What If?” av seriens författare Randall Munroe. Övertiteln är ”Serious scientific answers to absurd hypothetical questions” och det är väl en innehållsförteckning så god som någon. Munroe är en riktigt inbiten nörd och har gett sig på att besvara ohyggligt sanslösa frågor på ett så genomtänkt sätt som möjligt.

whatif01

I den här boken får vi alltså veta vad som skulle hända om man dränerade jordens hav via en portal i Marianergraven (och vad som skulle hända med Mars om portalen ledde dit), vad som skulle hända med en närmast oändligt kraftfull hårtork inlåst i en oförstörbar låda, om man kan utrota förkylning genom att alla i världen håller sig borta från varandra några veckor, hur mycket en mol mullvadar egentligen är, vem som varit längst bort från alla andra människor i världshistorien, och så vidare. Likt våra älskade mytjägare tenderar han också att extrapolera allt bortom all vett och sans, och eftersom han inte är knuten till praktiska experiment är det ganska långt (som med den där hårtorken).

Resultatet är en väldigt underhållande bok som är lätt att sträckläsa men kanske är bäst att bläddra i då och då. Den är förstås också full av små illustrationer, där min favorit är personen som använder världens tyngsta minigun för att driva sin bil framåt. Den enda nackdelen är att man faktiskt aldrig får veta, som framsidan antyder, om en t-rex skulle vinna mot Sarlacc.

whatif02

Lämna ett svar