8-bitsmusik av Prof. Sakamoto

Prof. Sakamoto kommer att framträda på Miyabi Japan Story i Stockholm den här helgen. Mannen som tydligen finner en Famicom på huvudet ett fullständigt normalt fashion statement har gjort en massa sköna remixar av klassisk spelmusik på Youtube, men han har också egna kompositioner. Som ett smakprov fick jag lyssna på två av hans skivor: SKMT och Insert.

SKMT innehåller sju stycken och tar slut alldeles för snabbt, men det som finns där skulle kunna ha varit ett riktigt bra NES-soundtrack. I huvudsak används de typiska ”instrumenten” som ljudsyntesen kunde prestera, men några låtar verkar onekligen blanda in andra ljud, till exempel pianot i ”We Are Here” som också är den bästa låten på skivan. Det är ett myspoppigt stycke som påminner om slutmusiken i Amiga-spelet Premiere.

Jag gillar också ”Bitwave”, som lätt hade kunnat vara bakgrundsmusik i något actionfyllt scifi-spel. Det har en återkommande effekt som doftar Metroid, men också melodier med drag av Turrican. Även ”8bit Shower for SF Hyakkei (feat. Gainax)” är en riktigt skön låt som låter som slutmusiken i något lagom upplyftande plattformsspel.

Insert, som släpptes två år tidigare, innehåller faktiskt både ”We Are Here” och ”8bit Shower”, så man kan fråga sig om båda skivorna är helt nödvändiga. Temat på Insert är helt klart rollspel, där inledningen ”Prologue” är gjord i samma stil som det klassiska Final Fantasy-temat, om än med en helt annan melodi, innan den drar iväg i lite högre takt. ”Field” hade passat utmärkt i en NES-version av Star Ocean. Överlag så är SKMT mer varierad och känns lite mer 16-bitars, medan Insert är väldigt 8-bit.

Tyvärr hinner jag inte åka på Miyabi Japan Story men om du gillar retromusik och har vägarna förbi skulle jag rekommendera ett besök.

Karln är också begåvad utanför chipmusikgenren: se bara hur han tolkar Xenogears (för tillfället korrekt iförd en Playstation istället för sin vanliga Famicom).

Lämna ett svar