Inte övertygad av Lego Barad-Dûr

Kanske är det för att jag är bitter över att jag förlorade en poäng på ett Tolkien-quiz för att jag hade glömt bort namnet, men jag är inte överväldigad av den kommande mastodontmodellen från Lego. Rivendell är och förblir troligen ett av de bästa Lego-byggena någonsin, och jag har fortfarande den ursprungliga Orthanc från tio år sedan. Jag var helt inställd på att vilja ha detta när det ursprungligen läcktes, men nu är jag skeptisk.

Dels är det priset. 5399 kronor är en ofantlig massa pengar för Lego. Snäppet mer än Dungeons & Dragons-setet och snäppet mindre än Rivendell, men det är liksom grejen. Jag äger båda dem, och det blir svårare och svårare att motivera att köpa flera såna vansinnesprylar, särskilt om jag inte absolut älskar det.

Det är också en lite märklig skala. Det är snäppet större än Orthanc men mycket bredare, så det tar upp mer plats i hyllan. Samtidigt ser själva torndelen mycket mindre ut, och hela alltet borde förstås egentligen vara mycket större. Så det är svårt att matcha.

Det har inte heller så många intressanta figurer. Visst, Sauron själv är en extremt eftertraktad figur som troligen kommer att ledigt kosta 500 kronor och uppåt redan från start på Bricklink. Men jag behöver inga fler Frodo och Sam, och efter att ha avbefolkat mitt gamla Helm’s Deep har jag ingen som helst brist på orcher heller. Det hela är förstås ett svårt bygge att ha figurer till, eftersom ingen scen i filmerna egentligen utspelade sig där. Att hoberna och Gollum är med är redan det en liten kompromiss, och även Gothmog finns med trots att han enbart syntes till i Osgiliath och på Pelennors slätt. Tyvärr, eller kanske lyckligtvis, blev inte heller bonusköpet någon höjdare. Köper man Barad-dûr tidigt från Lego får man en mörkerbest och en nazgûl, men det är inte specifikt Häxmästaren. När ryktet om den dök upp hoppades jag på att kunna få ett litet diorama med Éowyn och antingen Merry eller Théoden. Sorgligt nog hade jag nog antingen köpt hela alltet eller betalat brutala överpriser för just den biten bara för att få Éowyn.

I övrigt: snyggt bygge med en del roliga scener på insidan, där Lego alltså kunnat hitta på helt och hållet. Kött är minsann på menyn igen och det finns lite coola banér och annan dekor, och ögat längst upp är extremt snyggt. Jag gillar verkligen hur de har använt bruna färger för att ge en känsla av att elden lyser upp tornet.

Återigen blir också Lego sin egna största konkurrent. Dels finns det redan hetare set jag funderar på, men som har fått prioriteras bort på grund av ännu hetare set jag redan har köpt. Dels är det inte alls omöjligt att det här fortsätter och att vi får ett 5000-kronorsset från Sagan om Ringen varje år nu. Särskilt eftersom Rings of Power fortsätter och det snart kommer nya filmer, närmast War of the Rohirrim och sen tydligen en film om jakten på Gollum. Det finns, tyvärr, många scener ur den här mytologin som jag skulle köpa ett gigantiskt Lego-set av: striden mot balrogen i Moria, någon mûmakil på Pelennors slätt, ett nytt Baggershus, en bitbyggd Smaug, Meduseld i Edoras, någon sorts överblick av Númenor från Rings of Power, och förmodligen några till. Barad-dûr är coolt, men troligen inte coolt nog.