Med risk för att låta som en gammal gubbe

Det finns många beklagliga saker i världen, men de flesta är ganska svåra att göra något åt. Som nyheten för unga häromdagen: ”Ett plan har störtat i Alperna. Och nu till en riktigt sorglig nyhet – vadheterhannu slutar i One Direction.” Att vissa har en världsbild som börjar och slutar med popstjärnor och kattungar på Facebook är sorgligt men ganska menlöst. Men så har vi detta, som på ett ganska brutalt sätt sammanfattar ”ungdomen nu för tiden”:

selfie_idiots

Vi har alltså en gasexplosion i New York, stor brand, många döda, vi ställer oss och LEEEEEER framför kameran på vår selfiepinne. Yay, vi var här, nu ska vi posta på Facebook och få en massa likes av våra likaledes hjärndöda kompisar.

Att attraheras av olyckor är inget nytt. Morbid fascination är inget nytt. Skadeglädje är inget nytt. Att snarare filma än att ingripa i en nödsituation är inte heller, tyvärr, något nytt. Men att ställa sig och smajla framför kameran som om en tragedi var en jäkla ruin i Angkor Wat, det är nytt. Och fullständigt jävla idiotiskt. En intressant vinkling av tidningen i alla fall och man kan hoppas att de inblandade åtminstone får riktigt med skäll i sociala medier – där de är så angelägna om att synas.

Jag ryser över tanken på hur det skulle se ut om 9/11 hände idag.

Lämna ett svar