Nästa uppsättning Street Fighter V-testning

Omgång två av Street Fighter V-betan är igång och jag har testat de sex nya figurerna. Den här gången finns också Capcom Fighting Network igång och det går att samla poäng genom att vinna matcher online – vilket jag förstås inte har gjort särskilt mycket. Med så många nya ansikten är det svårt att få översikt på vad alla är kapabla till, och tempot är högt. Men jag gillar det fortfarande. Flytet känns bättre än i förra testet (delvis kanske beroende på bättre ping) och figurerna är roligare.

Ken är däremot lite av en besvikelse. Trots sitt förnyade utseende är det väldigt mycket shoto i honom fortfarande. Att hans tatsumaki rör sig i en båge känns mer som en störande förändring, och hans V-trigger som får hans fötter att brinna är inte särskilt innovativ. Det finns säkert utrymme att hitta på nya grejer med honom nu, men det känns som att det för honom bort från hur jag brukar spela. Jag stör mig också på hans hår. Att Ken inte är en naturlig blondin har aldrig varit tydligare.

Vega är däremot fullständigt förändrad. Han har länge tillhört mina favoriter men hans stil är så speciell att det är väldigt lite som avgör om han är jättekul eller hemsk att spela. Capcom vs SNK och Street Fighter Alpha 3 var fantastiska, men han var närmast ospelbar i SNK vs Capcom och Street Fighter IV. Det här är en nystart. Han har kvar en modifierad version av sin rullattack och kan fortfarande göra sin flygande attack in i ett kast, men i övrigt är allt nytt. Jag saknar möjligen hans flash kick och den horisontella dykattacken, men i gengäld har han en huggkombination och, om han väljer bort klon, ett effektivt kast. V-triggern som låter honom kasta en ros och sedan följa upp med en dykattack kan också möjligen ersätta den gamla. Vega kan numera välja att ta på och av sin klo, men blir den bortslagen försvinner det alternativet – han kan inte plocka upp den igen. Det gör honom lite mer komplex och spännande. Jag gillar också hans nya stil i allmänhet.

streetfighter5_mika_vega

Necalli var den första nykomlingen och känns … sådär. Inte min grej. Som en blandning av Blanka, Urien och Yashiro, med ett par rusattacker och särskilt den bortglömde SNK-figurens kast. Hans V-trigger ger honom Dragon Ball-hår och en ny superattack.

Karin är också rätt förändrad mot förut. Hon har förlorat sina kontringsattacker – synd – men hon är lurig på andra sätt. De flesta av hennes specialattacker går att följa upp med flera alternativ. QCF+K är ett snabbt steg som antingen kan bli ett slag eller en axeltackling á la Akira. Hennes hoppande slag kan följas upp med ett kast eller en låg attack. När V-trigger är aktiverad har hon också tillgång till sin gamla slagkombination QCF+P som kan varieras på flera olika sätt. Hennes styrka verkar alltså ligga i att vara offensiv och oförutsägbar.

Rainbow Mika är möjligen lite för odräglig för att vara riktigt kul, och den där urringningen blir faktiskt lite väl mycket. Men hon verkar effektiv än så länge, kanske lite väl effektiv som alltid med grapplers. Jag spelade mot någon som kontrade varenda hopp jag gjorde med ett luftkast. Vi får se, det finns fortfarande potential.

Roligast hittills är däremot Rashid. Jösses vilken kul karaktär! Till att börja med fullkomligen dryper han av charm och kaxighet i allt han säger och gör. Han är också ovanlig i Street Fighter-sammanhang i att hans specialattacker är väldigt lättillgängliga, och han känns lite som en Matrimelee-figur. Två specialattacker går att göra automatiskt genom att rusa mot motståndaren. Han kan också göra vägghopp, vilket kan bli riktigt intressant i kombination med hans dykspark. Slutligen är V-triggern intressant, både defensivt och offensivt. Jag vet inte om den gör blockskada, men jag fick i alla fall panik när jag som Mika fastnade i ett hörn utan något bra sätt att undvika den obönhörliga tornadon. Eftersom den gör hans attacker ännu snabbare är det också ett bra sätt att pressa på.

sf5_rashid

Det kommer ju fyra figurer till (Zangief, Laura, Zen och en sista återvändare), men just nu ser favoritrankingen ut så här:
Rashid
Karin
Vega
Cammy
Chun-Li
Ryu
Nash
Mika
Birdie
Ken
Bison
Necalli

Lämna ett svar