Risk för korvstoppning i musikspel igen

Nu när Rock Band 4 är utannonserat börjar det också återigen ryktas om nästa Guitar Hero, som verkar ha varit på gång ännu längre. Tyska sajter säger sig vara inbjudna till en visning, så snart är det nog på väg. Och det är synd. Det brukar sägas att konkurrens är bra för konsumenterna, men i det här fallet vete sjutton. Förra generationen såg vi tydligt vilka alternativ som fanns. Harmonix släppte nya Rock Band allt eftersom, var först ut med nya instrument, och var väldigt noggranna med att lyfta över all nerladdad musik och det mesta av själva skivinnehållen till nästa spel varje gång. Activision släppte dubbelt så många Guitar Hero-varianter, införde aldrig varken keyboard eller körsång, och tillät aldrig (så vitt jag minns) att man fick flytta över nerladdade låtar till nästa spel. Jo, för att inte tala om att de stängde ner försäljningen av låtar så fort spelen slutade släppas, medan Harmonix har låtit oss köpa musik kontinuerligt sedan 2007, med undantag för några enstaka låtar där avtalen upphört (och som det har förvarnats om i god tid).

rockband4_art

Det kanske är stereotypt, men i det här fallet handlar det verkligen om den lilla, ambitiösa, välvilliga utvecklaren mot den gigantiska, ansiktslösa, cyniska jätteutgivaren. Utifrån det är det svårt att se vad ett nytt Guitar Hero skulle kunna tillföra. Jag menar, det är inte direkt sannolikt att de kommer att lägga till fler instrument, snarare tror jag att de kommer att återgå till bara gitarrer om något. Vi lär knappast få flytta över låtar från förra generationen. Det kommer inte att ha ett större låtutbud, det kommer inte att ha bättre spelbarhet (båda spelen är 95% identiska förutom enstaka praktiska finesser). Det enda Guitar Hero kan bidra med är att splittra marknaden genom att låsa upp vissa låtar i exklusiva avtal, som när Metallica var otillgängliga för Harmonix under en lång tid, eller som att ”Sultans of Swing” eller ledmotivet till Top Gun inte kunde släppas i Rock Band. Och så finns ju risken att Activision är Activision och börjar prångla ut så många spel att folk tröttnar, även om det numera finns en betydligt stabilare marknad för extramaterial och expansionsskivor på gott och ont är utdöda.

Dessutom vet jag inte om marknaden är stor nog för två just nu (eller egentligen tre: Rocksmith har ju levt vidare på sidan om). Om Harmonix fick lite tid på sig skulle de hinna växa igen. Vi får inte glömma att företaget numera är en indieutvecklare med bara en handfull anställda. Rock Band 4 är egentligen en ohyggligt ambitiös satsning för någon som inte längre har EA bakom sig. Om de inte drar in tillräckligt med pengar så är det kanske slut för gott, och det skulle verkligen inte gynna konsumenterna.

Lämna ett svar