Linda och Valentin: Samlade Äventyr 2 och 3

I höstas släpptes del två av Linda och Valentin: Samlade Äventyr. Det innebär ännu en snyggt inbunden bok med tre album. Alla tre är relativt fristående äventyr där rymdtidsagenterna besöker olika världar och löser problem. I ”Stjärnlös värld” hamnar de inuti en ihålig värld. Där inne lever flera folk i krig med varandra, utan att ens ha ett begrepp om det universum de aldrig har sett. Både Linda och Valentin tar sig an problemet och visar en bättre väg, som inte leder till att planeten är på väg att kollapsa. ”Kampen om Teknorog” har en liknande utgångspunkt, där agenterna besöker en nystartad koloni på en sedan länge övergiven planet. Problemet visar sig när det ursprungliga, extremt långlivade folket kommer tillbaka efter ”en liten utflykt”. De byråkratiska människorna försöker stoppa undan dem på ett sätt som har paralleller i exempelvis indiankonflikterna, och våra hjältar hamnar på olika sidor, där den stelbente Valentin tvingas agera ledhund medan Linda följer sitt hjärta och delar folkets misär. Och sen har vi slutligen den psykedeliska ”Härskarens fåglar”, där agenterna hamnar på en planet där en mystisk härskare styr med järnhand utan att någon egentligen har sett honom. De slår följe med ett brokigt gäng som leder en tämligen slumpartad revolt.

lindavalentin_samladeäventyr3_01

De tre albumen i del två är förstås välgjorda och bjuder på fantastisk fantasi, men förutom rätt uppenbara socialism-ideologiska pekpinnar är berättelserna inte särskilt genomtänkta. Särskilt de två första är lätta att blanda ihop. Serien skulle senare bli smartare, elegantare och mer konsekvent tecknarmässigt. Mezieres skiftar ibland stil från ruta till ruta och övergången från den gamla, väldigt tecknade stilen till den nyare, mer realistiska sker i Härskarens Fåglar. Det går nästan att se i vilken ordning sidorna är tecknade (ej kronologiskt). Del två är alltså inte lika viktig som del ett, men som en del i samlingen är den förstås nödvändig.

Samlade Äventyr 3 är lite av en nystart för serien. Äventyren känns vuxnare, bättre tecknade och inte särskilt förutsägbara. Faktum är att alla tre berättelserna slutar på väldigt oväntade sätt. ”Ambassadören som försvann” introducerar Point Central, en galaktisk mötesplats som känns som arketypen för alla Mos Eisley, Babylon 5 och framför allt Grand Central från Transformers-serien som nästan stjäl namnet också. Som gemensam boplats för tusentals olika raser är det ett snabbt sätt att möta massvis av smakprov på Christins och Mezieres fantasi. Vi får träffa de luriga handelsmännen och spionerna shingouzerna, en trio långnosiga smådjävlar som skulle bli ett återkommande inslag i serien. Men mest anmärkningsvärt är att det är nästan helt och hållet ett soloäventyr för Linda, då Valentin kidnappas tillsammans med Jordens ambassadör.

lindavalentin_samladeäventyr3_02

Även ”Den falska världen” vänder på dynamiken mellan hjältarna. Vi får följa Valentin på olika äventyr i olika tidsåldrar – inte så konstigt kanske då de trots allt är rymdtidsagenter – som allihop slutar i hans död. Under tiden håller Linda ihop ramberättelsen och är den som styr upp allt. Återigen känns serien som en grundbult inom science fiction, där liknande koncept har använts i allt från Groundhog Day och Dark City till Moon och The Matrix.

Slutligen har vi ”Vårdagjämningens hjältar”, som är en originell och extremt vältecknad berättelse. Valentin har valts ut till att representera Jorden i en lite oklar tävling. Det visar sig att han och tre andra hjältar ska försöka nå en hemlig plats för att återbefolka en döende planet. Det intressanta här är att de fyra egentligen har helt olika äventyr, som visas upp parallellt genom albumet, ibland varsin sida åt gången och ibland horisontellt över uppslaget. Mezieres var oftast ganska traditionell, men här experimenterade han med serieformatet ungefär som Alan Moore med Watchmen, och resultatet är strålande. Serien mår extra bra av det färgstarka nytrycket. Jag gillar också att de tre rivaliserande hjältarna allihop faktiskt är hjältar, utan någon typisk förrädisk fiende. Men återigen lyser författarnas politiska åsikter igenom, då de tre representerar extrema statsskick jämfört med Valentins oplanerade mellanväg.

lindavalentin_samladeäventyr3_03

Linda och Valentin: Samlade Äventyr 3 är en riktigt välfylld bok med tre riktigt bra äventyr, och dessutom en ganska bra startpunkt om du missade de första två (som förstås finns på exempelvis Adlibris, Science Fiction-Bokhandeln eller CDON). Nu väntar jag med spänning på höstens release. Del fyra kommer att innehålla de två dubbeläventyren där alla albumen är svindyra. Och sen hoppas jag att serien kommer att kunna översättas och ges ut ända till slutet, så att vi får de tidigare oöversatta sista albumen också.

Lämna ett svar