Singstar för en ny generation

Nu har den nerladdningsbara versionen av Singstar släppts till Playstation 4 (och Playstation 3 för den delen), och jag har tagit en svängom med det nya systemet. Det är helt omgjort med ett interface som tyvärr påminner en del om det på Xbox 360. Det är en massa bläddrande i menyer och sedan ytterligare ett lager ovanpå när man trycker på touchpaden.

För tillfället finns bara låtar fram till 2013 i affären, och det är inte alls ett komplett utbud. Som gammal Singstar-ägare får man rätt att ladda ner alla sina gamla låtar, förutsatt att de finns tillgängliga. Nu är jag kanske inte helt representativ men jag fick över 43 av mina favoriter och hade 9 till att ladda ner (som jag hoppade över eftersom jag aldrig spelar dem). Dock så hade jag över hundra låtar i PS3-versionen, och praktiskt taget all svensk musik saknas, samt delar av resterande. Jag fick exempelvis tre av fyra Toto-låtar, nio av trettio Queen-låtar och inga som helst av mina tio Roxette-låtar.

I själva spelet, åtminstone den nerladdningsbara versionen, saknas många funktioner. Det går praktiskt taget bara att spela en eller två spelare. Ingen Pass The Mic, inga medleyn, inga svårighetsgrader, inget gitarr- eller dansstöd. Det är alltså en väldigt grundläggande version de har slängt ut.

Går man tillbaka till PS3-versionen så är onlinestödet bortpatchat i alla skivbaserade versioner. Du kan fortfarande komma åt all köpt musik (även om du har fört över låtarna till PS4) men vill du köpa nya måste du ta hem den nya gratisversionen (den som har terroriserat vår XMB i några år).

Det är inga fel på sjungandet som sådant och det går att använda både gamla mikrofoner, headsets, den nya kameran eller en ny gratisapp för mobiler. Men så länge som alla smidiga partylägen och mer än hälften av musiken saknas är det mest ett alternativ som kuriosa. Nytt är att man bygger en ranking genom att spela mycket och bra, men… eh. Dessutom, och det är väl inte riktigt Sonys fel, men så länge inte Rock Band finns på Playstation 4 så är det helt avgjort vilken maskin det är som släpas med på fester även framöver.

Lämna ett svar