Spela Amiga idag

Amigan var en fantastisk burk när det begav sig, och som den nya Turrican-samlingen visade med all önskvärd tydlighet är många av spelen fortfarande fullt spelbara. Till skillnad från många andra 16-bitarsformat har inte Amigan fått en mini-version (än, mer om det längre ner), men väldigt många av spelen finns faktiskt att få tag på i moderna nyversioner. Du får alltså leta runt lite, men många Amiga-höjdare går att få tag på.

På Steam hittar du massvis av konverterade titlar. Hur väl de fungerar vågar jag inte kommentera, men troligen används någon Amiga-emulator. Cinemaware Anthology är ett fett paket som inkluderar klassiker som Defender of the Crown, It Came From The Desert och Wings! Vill du enbart köpa Wings så finns också en separat remastrad version. Bitmap Brothers har också släpps några av sina titlar som Chaos Engine och Speedball 2. Gillar du Lucasarts gamla äventyrsspel finns de flesta, inklusive Amiga-spelen Monkey Island 1&2, Loom och Zak McKracken. I samma genre finns även Simon the Sorcerer, dock troligen den snyggare PC-versionen, men ändå. Även en del mer udda spel som Battle Chess, Prehistorik och Titus the Fox finns nyutgivna på Steam.

Another World och Flashback är två dunderklassiker som finns på i princip alla moderna format. Se bara till att du för guds skull undviker den hemska remaken av Flashback. I fallet Shadow of the Beast finns det bara till Playstation 4 eftersom Sony äger Psygnosis gamla titlar, men gömt i det rätt hemska nya spelet finns originalet. Turrican 1-3 hittar du som sagt i Turrican Flashback, även om trean rent formellt är Mega Drive-versionen. På samma sätt finns Lost Vikings numera att köpa igen via Blizzards arkadsamling. North & South har fått en nytolkning som jag inte har hunnit prova. Även Gods har fått en remastrad version där man kan skifta mellan originalgrafiken och ny, hemsk, tredimensionell sådan. Och gamla Gravity Force 2 har uppdaterats och släppts i modern version i form av Gravity Force 20.

Det finns också en del spel som inte ursprungligen är Amiga-spel men som var populära där. Rodland och Bubble Bobble är förstås arkadspel, som numera går att köpa via Arcade Archives-samlingen. Toki var ett annat arkadspel som konverterades till Amiga, och fick en remake för ett par år sedan. Sedan har också arkadserien Pang levt vidare med Pang Adventures som senaste titeln.

En liten kategori är de spel som egentligen var tänkta att släppas till Amiga men försvann och återupplivades först i nutid. Putty Squad är ett exempel, och Hardcore från Digital Illusion, som bytte namn till Ultracore, släpptes nyligen.

Och några andra serier från Amiga-eran lever ju än idag. Civilization lever förstås och har hälsan på alla format. Samma sak gäller Worms, som ju gjorde sin debut i slutet av Amiga-tiden. Även om Frontier: Elite 2 var en klassiker så finns det ingen som helst anledning att idag spela det istället för Elite Dangerous. Settlers lever fortfarande. Och i teorin skulle det kunna komma något fler Super Stardust, som annars finns att få tag på – ett tag till.

För nu när Sony är på väg att stänga Playstation 3-shoppen så försvinner en del Amiga-godbitar. I och med att de äger Lemmings så försvinner alla befintliga versioner av serien i ett svep. Konverteringarna av Pinball Dreams och Pinball Fantasies i Playstation Mini-utbudet var riktigt bra versioner. Det kom också en trilogi moderna Alien Breed-spel, som framöver bara finns på Xbox och PC. Superfrog har redan plockats bort, mest på grund av att det var så uselt, så ingen större förlust där. Jag tror också att Sensible Soccer är borta från Xbox-shoppen. Det borde fortfarande gå att få tag på James Pond II: Codename Robocod som släpptes till Game Boy Advance och samtida format, men då är vi knappast ens moderna längre.

Ja, det var ett gäng Amiga-spel som går att spela idag antingen i originaltappning eller uppdaterat. Det finns säkert fler som jag har missat. Men för tillfället är det ändå en stor del av de riktiga klassikerna som lever vidare. Uppenbara spel som saknas är förstås Moonstone, Nuclear War, Chuck Rock och Lemmings 2: The Tribes. Men kanske finns det en chans att få se några av dem igen. Gänget bakom The C64, den moderna utgåvan av Commodore 64 med inbyggda spel, har nämligen hintat att en ny retromaskin med samma form som en Amiga är på gång under 2021. Om det släpps en ”The Amiga” med en bunt av de här klassikerna så vet i alla fall jag vad jag ska köpa.

Lämna ett svar