Transformers: The IDW Collection Phase Two #8

Den senaste samlingen av IDW:s fenomenala Transformers-serier är här och del åtta bjuder på en massa godbitar. Det blir några hyfsade stycken av både More Than Meets The Eye och Robots in Disguise, med varsin sidohistoria utöver det. Nämnas bör att Robots in Disguise bytte namn här, till det generella ”Transformers vol. 2” eftersom Hasbro ungefär samtidigt, i början av 2015, lanserade en ny barninriktad leksaks- och tv-serie med det gamla namnet. Och även om det är en logisk följd av den pågående serien så påminner det faktiskt mer om de tidiga avsnitten, då vi får följa mer av det som händer på Jorden. Lika bra att få det överstökat, för det är inte särskilt spännande. Spike Witwicky, tidigare allierad med Autobots, är på rymmen efter att tidigare ha mördat en Constructicon, Scrapper. Säga vad man vill om seriens tendenser att ha ihjäl och återuppliva karaktärer, men när någon verkligen är död så tas det på allvar. Han hänger runt med Jimmy Pink, som minnesgoda läsare känner igen från måååånga år sedan, när Simon Furman startade upp IDW:s nya serier med Infiltration-historien. Under äventyrets gång introduceras också G.B. Blackrock, en gammal klassisk seriefigur som här har en lite mer lömsk gestalt. Åttiotalets serie-Blackrock var en olje- och industrimiljardär men i tidsenlig anda sysslar han nu med högteknologi och sociala medier. Samtidigt letar Prowl, som ju numera är en del av Devastator-gänget, efter den mytomspunna ”Enigma of Combination” som, liksom så många andra Transformers-artefakter, verkar finnas på Jorden. Det gör också Galvatron, som spelar någon sorts tvetydig roll här som allierad med människorna. Och om någon som bara är vagt insatt i Transformers-mytologin har läst det här stycket så märks det nog rätt tydligt att serien har tagit en del oväntade vändningar under de här åren …

Fast det hela är rätt menlöst och inte särskilt snyggt berättat, och känns mer som en uppenbar ingång till vad som skulle bli leksaksserien Combiner Wars. Den här delen av IDW:s serier var alltid fokuserade på att sälja de senaste leksakerna. Annat är det med More Than Meets The Eye. Här har besättningen hämtat sig efter förra bokens cliffhanger där Brainstorm till synes hade dödat allihop. De var bara förgiftade, men den galne vetenskapsmannen har rest i tiden och ingen vet varför, men eftersom han verkar ha varit en Decepticon under täckmantel hela den här tiden antar alla – inklusive Megatron – att han vill resa bakåt i tiden för att stoppa Orion Pax från att bli Optimus Prime och därmed låta Decepticons vinna. Så en brokig skara inklusive många av favoriterna följer efter för att försöka stoppa honom. På vägen knyter den briljante författaren James Roberts ihop detaljer i historien som har varit mysterier sedan fyrtio nummer och flera år tillbaka – det är ett enastående historiebyggande som sällan syns till i populärmedia överhuvudtaget. Som vanligt är det också extremt charmigt skrivet och packat med personlighet.

Sidohistoria nummer ett är Punishment, som ursprungligen släpptes som animerad webbserie men som ändå fungerar bra i traditionellt statiskt format. Det är Livio Ramondelli som återigen besudlar den här serien, men … det kanske beror på ett bättre manus och att historien är något av en deckargåta, men hans mörka stil fungerar faktiskt hyfsat den här gången. Optimus Prime lämnade tidigt Jorden och åkte tillbaka till Cybertron för att kolla läget, och hamnar mitt i en rad mord i utkanten av den stad som håller på att byggas upp igen efter de tidigare årens apokalyptiska händelser. Några extremt obskyra japanska Transformers får spela biroller men annars kretsar det kring Optimus, Windblade och den ganska oanvände Sandstorm. Dinobots får också vara med på ett hörn och eftersom Grimlock fortfarande, sedan många år tillbaka, är försvunnen så är det Slag (numera Slug) som får representera dem. På det hela taget en rätt okej serie även om den inte för den huvudsakliga handlingen vidare.

Och till sist har vi Drift: Empire of Stone. Drift förvisades, tämligen summariskt och orättvist, från Lost Light för ett tag sedan, och har ägnat sin exil åt allmänna hjältedåd. Men Ratchet beger sig iväg för att hitta honom, och blir inblandad i en dramatisk uppgörelse på en främmande planet där två hittills okända Decepticons, Gigatron och Hellbat, försöker återuppliva en armé av stensoldater. Det här är ett genomgående tema i serien just nu: när Megatron och (till synes) Galvatron har valt att lägga ner sina vapen introduceras istället andra Decepticon-ledare som inte så gärna vill få slut på kriget. På ett liknande sätt introducerades Overlord tidigare och blev en extremt minnesvärd karaktär. Vid sidan av den ordinarie handlingen har vi också sett Tarn och hans Decepticon Justice Division, och här introduceras både Deathsaurus, tidigare en Japan-exklusiv leksak som aldrig haft någon direkt roll i serien, och alltså Gigatron, baserad på den populära Megatron-varianten från leksaksserien Robots in Disguise. Som inte har något att göra med IDW:s serie Robots in Disguise ELLER Hasbros nya leksaksserie Robots in Disguise. Förvirrad?

Hur som helst, det här är några ytterligare bra avsnitt som ger lite mer bakgrundshistoria åt Drift och även introducerar några nya potentiella karaktärer. Som vanligt är det mesta som rör More Than Meets The Eye extremt vältecknat och det finns inga riktiga floppar i den här boken, men jag är inte sådär extremt imponerad av upplösningen kring Brainstorm och hans hyss. Det hade potential att bli något verkligt omvälvande men nu återfinner sig status quo igen och livet går vidare.

Lämna ett svar